ECO15 mei '14 11:50

Wisselvallige beurzen na groeicijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdag rond de slotkoersen van een dag eerder.

ANP
ANP

Gemengde economische groeicijfers uit de eurozone zorgden voor een wisselvallige handelssessie. In Amsterdam werden de kwartaalresultaten van Aegon goed ontvangen. De cijfers van BAM en Imtech vielen echter tegen.

,,De groei in het eurogebied valt wat tegen. We zitten in een langdurige periode van lagere groei en daar moeten we mee leren leven. De schuldenniveaus van de landen mogen niet te ver meer oplopen en daardoor vloeit er minder geld naar de economie“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 403,67 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 657,13 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden vlak tot 0,3 procent lager.

Franse economie

De markt verwerkte een stagnatie van de Franse economie en een sterker dan voorziene economische groei in Duitsland in het eerste kwartaal. In Nederland ging de economie onverwacht sterk achteruit, mede doordat er minder gas werd verbruikt in de zachte winter. Ook in Italië kromp de economie onverwacht. In de gehele eurozone bedroeg de groei 0,2 procent, terwijl er was gerekend op een vooruitgang met 0,4 procent.

Bierbrouwer Heineken ging aan kop in de AEX met een plus van 1,1 procent. Aegon won 0,7 procent. De verzekeraar boekte in het eerste kwartaal meer winst dan een jaar eerder. Vooral de pensioenactiviteiten in de Verenigde Staten leverden meer op. In de MidKap deed TomTom goede zaken. Het navigatiebedrijf klom ruim 1 procent op berichten over een nauwere samenwerking met Apple.

BAM

Beleggers waren niet te spreken over de kwartaalberichten van bouwbedrijf BAM en technisch dienstverlener Imtech. Beide bedrijven bungelden onderaan de MidKap met koersverliezen van 4,5 procent voor Imtech en 2,8 procent voor BAM. Daarmee noteerde Imtech op de laagste koers ooit.

Bij de kleinere bedrijven verloor automatiseerder ICT 6,6 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

DHL

In Frankfurt zakte Deutsche Post DHL ruim 3 procent. Het Duitse post- en expressbedrijf zag de winst en omzet in het eerste kwartaal licht stijgen, maar de groei bleef achter bij de verwachting van analisten.

De euro daalde tot het laagste niveau in bijna 3 maanden en was 1,3661 dollar waard, tegen 1,3715 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 101,92 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 110,10 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen