ECO13 mei '14 07:54Aangepast op 13 mei '14 08:33

'Amsterdamse beurs opent hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met winsten beginnen in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street. In Amsterdam komt Boskalis met een handelsupdate.

,,We gaan in de plus openen. Wall Street was maandag positief gestemd, ook op de Aziatische markten worden winsten geboekt. Er is verder weinig nieuws en het is uitkijken naar de inflatiecijfers en de groeicijfers uit de eurozone, die later in de week naar buiten komen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Gemalto kondigde aan dat het in de Verenigde Staten twee bedrijven heeft overgenomen die werken aan de beveiliging van bankpassen en creditcards. Financiële details werden door de specialist in digitale beveiliging niet gegeven.

Winstgevend

AND International Publishers meldde in een handelsbericht dat de digitale kaartenmaker in de eerste 4 maanden van dit jaar minder winst en omzet heeft geboekt dan een jaar geleden. Het bedrijf hield verder vast aan de prognose dat heel 2014 winstgevend zal zijn.

Het aandeel TNT Express zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank JPMorgan schroefde het beleggingsadvies voor de pakketvervoerder op.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag omhoog in navolging van de positieve stemming op Wall Street. De Nikkei in Tokio maakte een inhaalslag na de verliesbeurt van een dag eerder en eindigde 2 procent in de plus.

De aandelenbeurzen in New York boekten maandag flinke winsten, onder aanvoering van internetbedrijven en kleine fondsen. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 bereikten nieuwe recordstanden. De Dow sloot 0,7 procent hoger op 16.695,47 punten. De S&P steeg 1 procent tot 1896,65 punten en de Nasdaq won 1,8 procent tot 4143,86 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag ook met winst. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 403,78 punten en de MidKap-index steeg 1,7 procent tot 662,17 punten. De toonaangevende indices in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,5 en 0,4 procent vooruit, terwijl de DAX in Frankfurt 1,3 procent won.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3762 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 100,71 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 108,42 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen