ECO10 feb '14 07:58Aangepast op 10 feb '14 08:42

'Amsterdamse beurs opent hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent maandag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen hoger beginnen in een poging de koerswinsten van afgelopen vrijdag verder uit te breiden.

,,De AEX lijkt verder omhoog te gaan in navolging va de hogere slotstanden op Wall Street en de positieve stemming in Japan. Na de koersdaling van de afgelopen tijd hoopt men dat de weg naar boven weer is ingezet. De winsten zullen mogelijk beperkt blijven in afwachting van wat de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen later deze week zal gaan zeggen'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De nieuwe voorzitter van de Federal Reserve brengt op dinsdag en donderdag verslag uit in het Amerikaanse Congres. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het tempo waarin de Fed het stimuleringsbeleid voor de economie gaat terugschroeven. Yellen nam onlangs het stokje bij de Amerikaanse centrale bank over van Ben Bernanke.

Kwartaalcijfers

In Amsterdam krijgen beleggers deze week ook de resultaten van onder meer bank en verzekeraar ING, bierbrouwer Heineken, vastgoedfonds Corio en navigatiebedrijf TomTom te verwerken.

Detailhandelsconcern Macintosh liet maandag in een tussentijds handelsbericht weten dat de omzet en de winst in 2013 zijn gedaald. De eigenaar van ketens als Dolcis, Manfield en Kwantum zei in het vierde kwartaal wel lichtpuntjes te hebben gezien in de verder ,,zeer moeilijke retailmarkt''.

Advieswijzigingen

Maritiem dienstverlener SBM Offshore, verffabrikant AkzoNobel en staalconcern ArcelorMittal zullen mogelijk bewegen op de advieswijzigingen. Société Générale verlaagde het advies voor SBM en Bank of America Merrill Lynch schroefde de aanbeveling voor Arcelor terug. Citigroup verhoogde het advies voor Akzo.

De belangrijkste beurzen in Verre Oosten gingen maandag overwegend omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 1,8 procent hoger. Een daling van de Japanse yen en een positieve stemming op Wall Street vrijdag hielpen de Japanse beurs vooruit.

VS

De aandelenkoersen in de Verenigde Staten gingen voor het weekend voor de tweede dag op rij stevig omhoog. Beleggers trokken zich weinig aan van een tegenvallend rapport over de arbeidsmarkt, dat volgens veel economen vertekend is door slecht winterweer in januari. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent hoger op 15.794,08 punten. De bredere S&P 500 klom 1,3 procent tot 1797,02 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 1,7 procent tot 4125,86 punten.

Ook Europese beleggers haalden vrijdag de schouders op over een tegenvallend Amerikaans banenrapport. In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,3 procent hoger op 389,54 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 637,62 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tot 1 procent de handel uit.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3634 dollar waard, tegen 1,3612 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 109,20 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen