ECO22 aug '14 07:57Aangepast op 22 aug '14 08:43

'Vlak begin voor AEX ’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting vlak tot licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening amper van hun plaats komen. De handel staat vooral in het teken van de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, waar voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve (Fed) en president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) toespraken zullen houden.

,,De markt wacht vooral op tekst en uitleg van de centralebankpresidenten Yellen en Draghi. Voor de rest staat er weinig op het programma. Het cijferseizoen loopt ten einde en op macro-economisch vlak worden alleen de Nederlandse consumentenuitgaven bekendgemaakt“, aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

In Amsterdam opende Beter Bed vrijdag de boeken. De beddenverkoper zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft afnemen. Het voorzichtige herstel dat de afgelopen maanden werd gesignaleerd op de Nederlandse markt zet volgens het Udense bedrijf wel duidelijk door in het derde kwartaal.

Arcadis

Brill bracht donderdag na de slotbel de resultaten naar buiten. De wetenschappelijk uitgever wist zijn winst en omzet in de eerste helft van dit jaar op hetzelfde niveau te houden als een jaar eerder. Voor heel 2014 gaat het bedrijf uit van een stijging van de resultaten ten opzichte van 2013.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis liet weten zijn overnamebod op Hyder Consulting te hebben verhoogd tot 730 pence per aandeel. Het bod wordt gesteund door het bestuur van de Britse branchegenoot. Arcadis bracht op 31 juli een bod uit van 650 pence per aandeel Hyder. Dat bod werd een week later echter overtroffen door het Japanse adviesbureau Nippon Koei, dat 680 pence per aandeel op tafel legde.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste graadmeters vrijdag overwegend licht omhoog in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De Nikkei in Tokio sloot de positieve handelsweek echter met een min van 0,3 procent af. De Japanse hoofdindex won deze week 1,4 procent.

De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag in de plus dankzij een aantal gunstige macro-economische cijfers. Beleggers speculeerden dat de Fed er alles aan zal doen om het economische herstel te ondersteunen. De Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent tot 17.039,56 punten. De S&P 500 ging 0,3 procent vooruit en sloot op een recordniveau van 1992,38 punten. De Nasdaq kreeg er 0,1 procent bij op 4532,11 punten.

ECB

Speculatie op extra steunmaatregelen van de ECB zorgde eerder op de dag ook voor winst op de Europese aandelenmarkten. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 405,77 punten en de MidKap-index steeg 0,7 procent tot 603,79 punten. De FTSE in Londen ging 0,3 procent vooruit en bleef daarmee wat achter bij de DAX in Frankfurt en de CAC40 in Parijs, die respectievelijk 0,9 en 1,2 procent wonnen.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3297 dollar waard, tegen 1,3287 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent in prijs en kostte 94 dollar. De prijs van Brentolie klom ook 0,1 procent, tot 102,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen