ECO24 apr '14 11:55

Cijfers en overnames stuwen beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag eensgezind omhoog.

ANP
ANP

De stemming werd gesteund door overnameberichten en goede kwartaalcijfers van bedrijven als Facebook en Apple. In Amsterdam bleef de AEX-index wat achter door slecht ontvangen kwartaalupdates van Unilever en Gemalto.

,,De beurs in Amsterdam kabbelt een beetje voort. We staan voor dit jaar nog steeds in de min en het is afwachten of er nieuwe impulsen zullen komen om de AEX richting de 410-420 punten te sturen. We hebben wat last van tegenwind op valutagebied. Unilever gaat daardoor omlaag, maar dat aandeel heeft dit jaar al een aardige rit gemaakt“, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De hoofdindex van het Amsterdamse Damrak noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 398,79 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 660,51 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,7 en 1,1 procent. De DAX in Frankfurt won 0,9 procent, nadat bleek dat het Duitse ondernemersvertrouwen in april sterker dan verwacht is gestegen.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan de AEX met een min van 1,5 procent. Rabobank verlaagde het advies voor het bedrijf na de zwakker dan verwachte omzetcijfers. Heineken verloor 1,4 procent, ondanks dat de bierbrouwer in het eerste kwartaal iets meer bier wist te verkopen. Unilever leverde 1,2 procent in. Het levensmiddelenconcern had in het afgelopen kwartaal flink last van de dure euro en zag de omzet dalen.

In de MidKap werden de kwartaalresultaten van toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (plus 4,7 procent) en diervoederbedrijf Nutreco (plus 1,7 procent) goed ontvangen. Op de lokale markt maakte AND een koerssprong van bijna 11 procent. De digitale kaartenmaker heeft een belangrijk contract gesloten met een gevestigd bedrijf in de navigatiemarkt.

Alstom

In Parijs steeg Alstom bijna 14 procent op geruchten dat het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) zijn Franse branchegenoot zou willen overnemen.

Telekom Austria klom in Wenen 6,7 procent. De Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil (AMX) lijft het Australische telecombedrijf volledig in. Het is het eerste succes voor AMX in Europa na het afketsen van zijn poging, vorig jaar, om KPN over te nemen.

De euro stond op 1,3819 dollar en was daarmee ongeveer evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 101,68 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 109,16 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen