ECO12 mei '14 17:58

Aandelenmarkten krijgen wind in de zeilen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met winst.

ANP
ANP

Beleggers waren goedgeluimd in de verwachting dat de Europese Centrale Bank volgende maand met nieuwe steunmaatregelen komt. Zorgen over de crisis in Oekraïne verdwenen naar de achtergrond.

De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 403,78 punten en de MidKap-index steeg 1,7 procent tot 662,17 punten. De toonaangevende indices in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,5 en 0,4 procent vooruit, terwijl de DAX in Frankfurt 1,3 procent won.

,,De aandelenmarkten krijgen de wind in de zeilen'', aldus beleggingsstrateeg Allan van Mehren van Danske Bank. ,,Aandelen zijn minder sterk opgelopen dan andere beleggingscategorieën omdat de kans op een neerwaartse correctie groot was. De komende maanden zullen aandelen profiteren van een aantrekkende wereldeconomie, een gematigder beleid bij centrale banken en een toename van het aantal fusies en overnames.''

Gemalto

Digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto was bovenin de AEX te vinden met een winst van 2,4 procent. Grootste daler was vastgoedconcern Unibail-Rodamco met een verlies van 3,4 procent. In de MidKap steeg Air France-KLM 4 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern vervoerde in april meer passagiers dan een jaar geleden.

Op de lokale markt gaf Core Laboratories bijna 15 procent aan beurswaarde prijs. De dienstverlener aan de olie- en gassector gaf een winstwaarschuwing na teleurstellende resultaten in april.

Alstom

In Frankfurt klom Sky Deutschland bijna 10 procent. De Britse aanbieder van betaaltelevisie BSkyB wil Sky Duitsland en Sky Italië overnemen van film- en televisiebedrijf 21st Century Fox. Rio Tinto en BHP Billiton wonnen in Londen 4,8 en 2,7 procent. JPMorgan verhoogde het advies voor de mijnbouwsector en bestempelden Rio Tinto en BHP als favorieten in de sector.

In Parijs steeg Alstom 2,8 procent. Bondskanselier Angela Merkel liet afgelopen weekeinde weten dat de Duitse regering een samensmelting tussen het Franse industrieconcern en het Duitse Siemens zal steunen indien de bedrijven daartoe besluiten.

De euro was 1,3760 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 100,71 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 108,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen