ECO19 aug '14 15:48Aangepast op 19 aug '14 16:45

Optimisme houdt overhand op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben hun winsten dinsdag in de middaghandel rustig verder uitgebouwd.

ANP
ANP

Net als maandag werd de handel ondersteund door de relatieve rust die lijkt ingetreden in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. In Amsterdam werden verder vooral de kwartaalcijfers van TKH Group zeer positief ontvangen.

Een uur voor het slot stond de Amsterdamse AEX-index 0,9 procent hoger op 403,34 punten. De MidKap steeg 1,6 procent tot 596,27 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,5 tot 1 procent.

Grootste stijger in de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een winst van 2,3 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer en staalbedrijf ArcelorMittal wonnen respectievelijk 1,7 en 2,1 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 0,6 procent.

TKH Group

In de MidKap ging TKH Group aan kop met een plus van 8,7 procent. Het technologiebedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink toenemen. Vooral het onderdeel Industrial Solutions, waar kabels en bandenbouwmachines worden gemaakt, deed het goed.

Bij de kleinere bedrijven ging Stern Groep bijna 7 procent onderuit. Uit de resultaten die maandag na de slotbel bekend werden gemaakt, bleek dat het autobedrijf ook in de eerste helft van dit jaar kampte met zware marktomstandigheden. Ook de halfjaarcijfers van AND konden beleggers niet bekoren. Het aandeel van de digitale kaartenmaker zakte meer dan 6 procent.

Kopenhagen

In Kopenhagen steeg A.P. Møller-Maersk ruim 5 procent na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De Deense transportgigant verhoogde ook zijn winstverwachting.

BHP Billiton daalde in Londen bijna 5 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in zijn gebroken boekjaar iets minder winst dan verwacht. Het bedrijf bevestigde daarnaast voor ongeveer 14 miljard dollar aan activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf, dat een beursnotering krijgt in Australië.

Euro

De euro was dinsdagmiddag 1,3320 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De Europese munt zakte daarmee naar het laagste niveau sinds begin november vorig jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,80 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 101,22 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen