ECO22 apr '14 18:00

Overnamenieuws steunt stemming beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) -De Europese aandelenbeurzen sloten de eerste handelsdag na het lange paasweekeinde positief af.

ANP
ANP

Overnameberichten in de farmaceutische sector gaven beleggers moed. Een flink koersverlies voor Philips, dat met tegenvallende resultaten kwam, hield de winst op de Amsterdamse beurs beperkt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 398,30 punten. De MidKap won 1,6 procent tot 659,67 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden 0,9 tot 2 procent hoger.

,,In Amsterdam wordt de markt geraakt door Philips. Elders in Europa gaat het beter en zorgen overnameberichten voor wat fantasie in de markt. We hebben een tijd lang geen grote fusies en overnames gehad. Veel bedrijven hebben echter flink wat cash en moeten daar wat mee gaan doen'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Philips

Philips verloor 4,7 procent en bungelde daarmee onderaan de AEX. Het elektronicaconcern zag de winst in het eerste kwartaal met ruim 15 procent dalen. Die daling kwam zowel door slechtere operationele resultaten als door hogere reorganisatiekosten. Philips ziet mede door het conflict tussen Rusland en Oekraïne weinig ruimte om al dit jaar het resultaat te kunnen verbeteren.

De kwartaalcijfers van BinckBank werden wel goed ontvangen. Het aandeel was met een winst van 5,2 procent koploper in de MidKap. De beleggersbank profiteerde in de eerste 3 maanden van dit jaar van de toestroom van particuliere beleggers op de aandelenbeurs.

In Londen klom AstraZeneca 4,7 procent door overnamespeculatie. Afgelopen weekeinde schreven diverse media dat de Amerikaanse medicijnenmaker Pfizer zijn Britse concurrent wil overnemen voor 60 miljard pond (73 miljard euro).

Novartis

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis liet maandag weten de oncologie-divisie van het Britse GlaxoSmithKline (GSK) over te nemen voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro) en de vaccintak te verkopen aan GSK. Ook verkoopt Novartis zijn onderdeel voor medicatie voor dieren aan het Amerikaanse Eli Lilly voor 5,4 miljard dollar. Novartis won in Zürich meer dan 2 procent en GSK klom in Londen met ruim 5 procent.

De euro was 1,3803 dollar waard, tegen 1,3830 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent goedkoper op 102,31 dollar. De prijs voor Brentolie zakte 1,1 procent tot 108,79 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen