ECO9 sep '14 21:37Aangepast op 9 sep '14 22:31

Apple domineert handelsdag VS

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street sloten dinsdag collectief in de min.

EPA
EPA

De handelsdag in de Verenigde Staten werd gedomineerd door Apple. Op een speciaal 'event' presenteerde topman Tim Cook als verwacht nieuwe iPhones, een horloge en een nieuw betaalsysteem.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 17.013,87 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 1988,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 4552,29 punten.

Apple maakte bekend dat het twee nieuwe versies van de iPhone op de markt brengt. Daarnaast komt het bedrijf met een eigen betaaldienst en een smartwatch. Voorafgaand aan de presentatie noteerde het aandeel Apple circa 2 procent hoger op ruim 100 dollar. Tijdens het event schommelde het aandeel van plus 5 procent naar een kleine min en weer terug, om uiteindelijk 0,4 procent in te leveren.

NXP

In het kielzog van Apple eindigde het Nederlandse bedrijf NXP, dat een notering heeft aan de Nasdaq, 1,6 procent in de min. Eerder meldden ingewijden dat Apple een samenwerking is aangegaan met de Nederlandse chipfabrikant. De chips van NXP zijn nodig om het mogelijk te maken contactloos te betalen met de iPhone, via zogeheten near field communication (nfc).

Het aandeel van Annie's, producent van natuurvoedingsproducten, werd 38 procent meer waard. Eerder werd bekend dat het bedrijf voor 820 miljoen dollar wordt overgenomen door levensmiddelenproducent General Mills.

McDonald's

Het aandeel McDonald's noteerde een min van 1,5 procent. De fastfoodketen maakte bekend dat de problemen met toeleveranciers in China ten koste zullen gaan van de winst per aandeel in het derde kwartaal.

De euro was bij het slot van Wall Street 1,2945 dollar waard, tegen 1,2910 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 92,71 dollar. De prijs van een vat Brentolie zakte 1 procent tot 99,21 dollar.

Gerelateerde artikelen