ECO25 sep '14 09:19Aangepast op 25 sep '14 09:45

AEX hoger na aarzelend begin

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs wist donderdagochtend de weg omhoog te vinden na een aarzelend begin.

ANP
ANP

Ook op de andere Europese aandelenmarkten werden de koerswinsten van een dag eerder licht uitgebreid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 422,03 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 608,08 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,3 procent aan.

De markt kijkt uit naar een toespraak van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) in Litouwen. Voorafgaand aan zijn toespraak herhaalde Draghi in een interview met een Litouwse zakenkrant dat de centrale bank bereid is onconventionele steunmaatregelen te nemen.

Gemalto

Grootste stijger in de AEX was Gemalto met een winst van 2,7 procent. De digitale beveiliger gaat technologie leveren aan China Mobile voor het gebruik van de smartphone bij het reizen met het openbaar vervoer in Peking. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 0,7 procent. TNT Express won 0,3 procent. De pakketvervoerder verloor woensdag bijna 10 procent na een winstwaarschuwing.

In de MidKap ging postbezorger PostNL aan kop met een plus 3,7 procent na een adviesverhoging door Citi. Air France-KLM volgde met een winst van 2,4 procent. De luchtvaartcombinatie liet woensdagavond weten bereid te zijn om de plannen voor het opzetten van een Europese prijsvechter te laten varen. Air France kampt al 10 dagen met stakende piloten, die strijden tegen de plannen.

H&M

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) 3 procent. De Zweedse modeketen zag de winst in het derde kwartaal met 20 procent toenemen, vooral door groei bij de online-activiteiten. De verkopen in het vierde kwartaal zijn volgens H&M echter traag begonnen vanwege het warme weer in de meeste markten.

De euro noteerde donderdagochtend op 1,2732 dollar, tegen 1,2790 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 92,63 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 96,64 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen