ECO24 mei '14 09:28Aangepast op 24 mei '14 09:45

Ophef om mogelijke fouten topeconoom Piketty

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Op sociale media is dit weekend grote ophef ontstaan over mogelijke fouten in de bestseller 'Capital in the Twenty-First Century' van de Franse topeconoom Thomas Piketty.

ANP
ANP

Piketty baarde dit jaar veel opzien onder economen in de hele wereld met het boek, waarin hij beschrijft hoe een kleine groep mensen steeds rijker wordt doordat hun vermogen sneller groeit dan de economie.

Volgens een journalist van de Financial Times heeft Piketty voor zijn boek bronnen foutief overgenomen en verkeerde formules gebruikt. Sommige data en cijfers lijken zelfs uit het niets tevoorschijn getoverd, schreef de Britse zakenkrant vrijdag.

Het werk van Piketty werd juist geprezen om de enorme hoeveelheid gegevens die hij hiervoor verzamelde. Aan de hand daarvan laat de auteur zien dat momenteel sprake is van een groeiende kloof tussen arm en rijk, net als in de periode voor de Eerste Wereldoorlog.

In een reactie stelt Piketty dat de door hem bijeengebrachte verzameling aan gegevens ,,in de toekomst ongetwijfeld verbeterd kan en zal worden''. Maar het zou de econoom verbazen als zijn conclusies over ontwikkelingen in de verdeling van rijkdom door dergelijke verbeteringen worden onderuitgehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen