ECO1 aug '14 15:52Aangepast op 1 aug '14 16:40

Beurzen Europa weer fors lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen bleven vrijdagmiddag fors in het rood staan in navolging van de stevige verliezen een dag eerder.

ANP
ANP

In Amsterdam werd de stemming gedrukt door een winstwaarschuwing van staalconcern ArcelorMittal.

De wanbetaling van Argentinië, waarschuwingen voor de gevolgen van de sancties tegen Rusland en een aantal tegenvallende bedrijfsresultaten hielden de gemoederen bezig, net als het oplaaiende geweld in de Gazastrook. Verder kwam een tegenvallend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 400,67 punten, na eerder op de dag nog onder de 400 punten te hebben gestaan. De MidKap daalde 1,1 procent tot 603,27 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,6 procent.

Franse industrie

Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de Franse industrie in juli is gezakt tot het laagste niveau van dit jaar. De graadmeter voor de industrie in de hele eurozone stabiliseerde volgens een nieuwe schatting van het Britse onderzoeksbureau Markit.

ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een verlies van 4,4 procent. Het staalconcern verlaagde bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers de verwachting voor het bedrijfsresultaat in 2014. Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent.

Exact

In de MidKap was Exact een forse daler met een min van 4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het softwarebedrijf liet weten dat een mogelijk overnamebod op het bedrijf waarschijnlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Ook Imtech zette de koersval voort met een min van 6,6 procent. De geplaagde technisch dienstverlener raakte een dag eerder al meer dan 26 procent aan beurswaarde kwijt na een teleurstellend handelsbericht.

In Parijs verloor Vinci 5,4 procent. Het grootste bouwbedrijf van Europa waarschuwde voor een vertraging in de tweede helft van het jaar. Telecomconcern Iliad zakte 6,7 procent na het verrassende overnamebod van het Franse bedrijf op het Amerikaanse T-Mobile US.

De euro was 1,3422 dollar waard, tegen 1,3388 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 97,38 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 105,16 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen