ECO1 jul '14 19:57Aangepast op 1 jul '14 21:44

Wall Street op winst

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Op de eerste handelsdag van het derde kwartaal pakten beleggers uit.

EPA
EPA

De handel werd gesteund door gunstige cijfers over de Amerikaanse industrie en de autoverkopen in de afgelopen maand. Ook een groeiversnelling van de Chinese industrie joeg de graadmeters aan.

De Dow-Jonesindex noteerde in de late middaghandel 0,9 procent hoger op 16.978 punten. De brede S&P 500 boekte 0,8 procent winst tot 1975 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij tot 4463 punten.

Kort na opening van de handel werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in juni gestaag was toegenomen, hoewel in een tempo die een fractie lager lag dan in mei. De index die de bedrijvigheid weergeeft noteerde een stand van 55,3 tegen 55,4 een maand eerder. Opvallend was dat de deelindex voor nieuwe orders flink groeide, van 56,9 in mei naar 58,9 in juni. De bouwuitgaven in de VS bleken in mei met 0,1 procent te zijn gestegen ten opzichte van april.

Chrysler

Verder maakten verscheidene autoproducenten de verkoopcijfers voor juni bekend. General Motors bleek 1 procent meer auto's te hebben verkocht in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, ondanks de slechte reclame van de miljoenen auto's die dit jaar terug werden gehaald naar de garage. Analisten hadden gerekend op een verkoopdaling van 6 procent. Op de beurs kreeg GM er 3,2 procent bij.

Ook Chrysler wist de verkopen flink op te krikken, alleen Ford moest het doen met slechtere verkoopcijfers dan vorig jaar. Het autofonds verloor 0,4 procent op Wall Street.

Netflix

Aanbieder van internettelevisie Netflix won ruim 7 procent na een adviesverhoging van Goldman Sachs. De bank besloot tot de opwaardering vanwege de potentiële internationale groei die Netflix nog kan realiseren.

Twitter noteerde 2,4 procent hoger. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat bankier Anthony Noto de nieuwe financieel directeur wordt. Hij volgt Mike Gupta op, die een nieuwe functie bij Twitter krijgt. De managementwissel volgt op het nieuws, in juni, van het vertrek van bestuurder Ali Rowghani na een vermeende machtsstrijd met topman Dick Costolo.

Euro

Het sterke cijfer over de bedrijvigheid in de Chinese industrie, die in juni in het hoogste tempo dit jaar bleek te zijn toegenomen, stuwde onder meer de beurskoers van computerfabrikant IBM, die er 3 procent bijkreeg.

De euro was 1,3678 dollar waard, tegen 1,3684 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde vlak op 105,34 dollar. Brentolie stond 0,2 procent lager op 112,17 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen