ECO10 sep '14 21:40Aangepast op 10 sep '14 22:21

Apple neemt Nasdaq op sleeptouw

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Nasdaq deed het woensdag beter dan de andere aandelenmarkten in New York, dankzij een flinke koersstijging voor Apple.

EPA
EPA

Het technologieconcern herstelde zich met een winst van 3,1 procent ruimschoots van het verlies dat dinsdag volgde op de presentatie van een aantal nieuwe producten.

De Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 4586,52 punten. De Dow-Jonesindex steeg 0,3 procent tot 17.068,71 punten en de S&P 500 ging 0,4 procent vooruit tot 1995,69 punten.

,,Apple domineert het nieuws deze week, zeker bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws'', aldus een handelaar. De introductie van betaalmogelijkheden, dankzij een speciale chip in de nieuwe iPhones, gaat ten koste van PayPal, dat eigendom is van veilingsite eBay. Zakenbank Piper Jaffray kwam om die reden met een adviesverlaging voor eBay, dat daarop 2,8 procent inleverde.

Hebbeding

Leverancier van navigatiediensten Garmin was dinsdag met een verlies van ruim 6 procent een van de sterkste dalers op Wall Street. Apple onthulde ook een slim horloge, de Apple Watch, waarop apps voor kaarten zijn te installeren. Woensdag herstelde Garmin echter deels, met een koerswinst van 4 procent, na diverse analistenrapporten waarin het horloge van Apple meer wordt gezien als hebbeding voor sporters dan als een bedreiging voor Garmin.

Ook elders in de technologiesector waren er uitblinkers te vinden. Zo won Palo Alto Networks 10,6 procent nadat de leverancier van netwerkbeveiligingssoftware een hoger dan verwachte omzetverwachting voor het lopende kwartaal had afgegeven. Twitter profiteerde van een adviesverhoging van de Zwitserse bank UBS en koerste 4,5 procent in de plus.

Olieprijs

Energiefondsen stonden onder druk door een stevige daling van de olieprijs. De prijs van Amerikaanse olie bereikte met een daling van 1 procent tot 91,80 dollar per vat het laagste niveau in 16 maanden. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 98,18 dollar per vat. Dat is de laagste prijs sinds april 2013. Valero Energy verloor 3,3 procent en was daarmee een van de sterkste dalers. Exxon Mobil, 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern, daalde 0,6 procent.

De euro was 1,2913 dollar waard, tegen 1,2908 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Gerelateerde artikelen