ECO19 okt '14 16:36

'Grote spaarders in euro's moeten betalen'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Verschillende Amerikaanse en Europese banken vragen hun grote institutionele klanten om een vergoeding wanneer ze grote bedragen sparen in euro's.

ANP
ANP

Daarmee berekenen ze de rente door die ze zelf moeten betalen wanneer ze euro's stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De centrale bank hanteert al enige tijd een negatieve depositorente van 0,2 procent. Dat wil zeggen dat banken moeten betalen wanneer ze hun geld daar onderbrengen, in plaats van dat ze een vergoeding krijgen. Met de stap wil de ECB de banken aanjagen om het geld uit te lenen in plaats van het weg te zetten.

Amerikaanse financiële concerns als JPMorgan Chase en Goldman Sachs zijn inmiddels begonnen met het vragen van een vergoeding op hun eurodeposito's. Bank of New York Mellon begon daar begin oktober al mee en zag klanten hun deposito's verkleinen. Credit Suisse heeft klanten verteld dat het negatieve rentes ,,op alle valuta'' zal doorberekenen en HSBC is volgens ingewijden van plan er binnenkort mee te beginnen.

Gerelateerde artikelen