ECO30 mrt '14 13:49

Olieproductie Irak hoogste niveau in 35 jaar

Auteur: ANP Nieuws

BAGDAD (ANP) - De olieproductie van Irak is in februari naar het hoogste niveau gestegen in 35 jaar met een dagelijks volume van 3,6 miljoen vaten, aldus schattingen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).Het land heeft plannen om de productie op te voeren tot 4,7 miljoen vaten per dag volgend jaar.

EPA
EPA

Het land heeft plannen om de productie op te voeren tot 4,7 miljoen vaten per dag volgend jaar. Sinds 2007 is de Iraakse olieproductie met 1 miljoen vaten toegenomen. De oliesector in Irak ging jarenlang gebukt onder oorlogen, economische sancties en achterstallig onderhoud, maar inmiddels is het land uitgegroeid tot het op één na grootste lid van het oliekartel OPEC, na Saudi-Arabië.

Bagdad kan rekenen op de steun van westerse en Russische oliebedrijven om de olie-industrie op te bouwen. Zo begon het Russische Lukoil vrijdag met de productie bij een groot olieveld in het zuiden van Irak. De productie uit dat veld bedraagt nu nog 120.000 vaten per dag, maar Lukoil wil dit opkrikken tot 1,2 miljoen vaten per dag aan het einde van 2017.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen