ECO30 okt '14 17:49Aangepast op 30 okt '14 18:05

Groei VS bezorgt Europese beurzen toch winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdag voortdurend tussen winst en verlies, maar sloten uiteindelijk met aardige plussen.

ANP
ANP

Dat was vooral te danken aan een sterke economische groei in de VS. Aanvankelijk werd dat gegeven samen met ander goed macronieuws overschaduwd door zorgen over de timing van de eerste Amerikaanse renteverhoging.

De AEX sloot 0,7 procent hoger op 403,71 punten en de MidKap steeg 0,6 procent tot 594,68 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen de dag uit met winsten tussen 0,2 en 0,7 procent.

Halverwege de middag werd in de VS bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent is gegroeid. Samen met de expansie van 4,6 procent in het tweede kwartaal, waarin de economie herstelde van de barre winter, kende de economie daarmee het sterkste halfjaar in meer dan 10 jaar.

DSM in spotlight

In Amsterdam wist DSM (plus 3,1 procent) de spotlight op zich te richten na geruchten over een mogelijk bod op het speciaalchemiebedrijf van het Duitse Evonik Industries. DSM was de hele dag bovenin de AEX te vinden ondanks een ontkenning van Evonik en een ,,geen commentaar'' van het Heerlense bedrijf.

Uitzender Randstad stelde in een kwartaalbericht dat de omzet voorlopig stabiel zal blijven en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 1,4 procent. Shell heeft dankzij een hogere gasproductie en hogere marges bij de winning van olie een beter dan verwacht kwartaal achter de rug. Het aandeel schommelde net als de markt heen en weer tussen winst en verlies om op een plus van 0,2 procent te eindigen.

Fugro verliest

Bodemonderzoeker Fugro kreeg te maken met enkele adviesverlagingen en verloor 17,2 procent. Woensdag leverde de dienstverlener aan de olie en gasindustrie al 27 procent in na de aankondiging van maatregelen om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden.

Beleggers maken zich daags na de uitkomst van de stresstest van de ECB nog steeds zorgen over met name Zuid-Europese banken. Banca Monte dei Paschi di Sienna, die het slechtst uit de test kwam, verloor 7,6 procent tot bijna 0,68 euro.

De euro was 1,2618 dollar waard, tegen 1,2753 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 81,15 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 86,37 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen