ECO6 dec '13 11:58

Beurzen positief richting banencijfer

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag een vierdaagse verliesreeks te doorbreken.

Beleggers waren positief gestemd voorafgaand aan het officiële Amerikaanse banencijfer, dat in de middag bekend wordt gemaakt. Beleggers hopen dat het rapport meer duidelijkheid geeft over het tijdstip waarop de Federal Reserve begint met het afbouwen van zijn steunbeleid.

,,Strikt genomen zitten we nog steeds in een correctiefase, waarin verliesdagen af en toe worden opgevolgd door een dagje winst. We lijken een sterk banenrapport uit de VS te krijgen gezien de eerdere positieve berichten over de arbeidsmarkt. Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse economie, maar minder positief voor aandelen aangezien het de Fed reden geeft om het steunbeleid terug te schroeven. Beleggers zouden meer moeten leunen op de economische fundamenten in plaats van op de centrale banken, maar voorlopig is dat nog niet het geval“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 385,45 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 602,46 punten. De beurzen Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

PostNL

Op het Damrak ging de aandacht uit naar TNT Express en PostNL. Postbezorger PostNL haalde vrijdagochtend 507 miljoen euro op met de verkoop van een deel van zijn belang in TNT Express. PostNL verkocht bijna 82 miljoen aandelen voor 6,20 euro per stuk. De opbrengst wordt gebruikt om de schuld te verminderen. PostNL heeft nu een belang van circa 14,8 procent in TNT Express, dat was eerder nog 29,8 procent.

Het aandeel TNT Express zakte door de aandelenverkoop van PostNL ruim 5 procent tot 6,26 euro en was daarmee de grootste daler in de AEX. PostNL voerde de stijgers aan met een winst van 2,5 procent. Olieconcern Shell volgde met een plus van ruim 2 procent na een positief analistenrapport.

Berkeley Group

In Londen maakte Berkeley Group een koerssprong van 7,5 procent na beter dan verwachte halfjaarresultaten van de Britse huizenbouwer. Givaudan leverde in Zürich 3,5 procent in. Voedingsconcern Nestlé kondigde aan zijn belang van 10 procent in de Zwitserse maker van smaakstoffen te verkopen. Nestlé zelf won ruim 1 procent.

De euro was 1,3675 dollar waard, tegen 1,3667 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 111,43 dollar.

Gerelateerde artikelen