ECO21 okt '14 21:34Aangepast op 21 okt '14 22:22

Sterk herstel van Wall Street zet door

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street zetten dinsdag hun herstel na de stevige verliesbeurten van de eerste helft van vorige week overtuigend door.

ANP
ANP

Net als in Europa gaven goede bedrijfsresultaten en speculatie op extra maatregelen van de ECB het groeiende optimisme een flinke steun in de rug.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent hoger op 16.614,81 punten. De brede S&P 500 steeg 2 procent tot 1941,28 punten. Een flinke koerswinst van zwaargewicht Apple zette technologiegraadmeter Nasdaq 2,4 procent in de plus, op 4419,48 punten.

Apple won 2,7 procent. Het bedrijf liet maandag nabeurs weten dat de introductie van nieuwe iPhones de winst en omzet vorig kwartaal hebben gestimuleerd. Daarnaast is Apple onverwacht optimistisch over de verkopen in de door de feestdagen gedomineerde laatste 3 maanden van dit jaar.

McDonald's

Een ander iconisch bedrijf, Coca-Cola, beleefde met een min van 6 procent juist zijn slechtste beursdag sinds 2008. Coca-Cola verkocht vorig kwartaal minder frisdrank op de belangrijke Amerikaanse thuismarkt en liet zijn winstdoel voor dit jaar los.

Ook McDonald's zette een rem op de Dow, met een verlies van 0,7 procent. De fastfoodketen had in het derde kwartaal flink last van teruglopende verkopen in de Verenigde Staten, de economische malaise in Europa en het vleesschandaal in Azië. Daardoor zakte de nettowinst met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Harley-Davidson

In het rijtje beroemde merken op Wall Street viel dinsdag verder Harley-Davidson op. De kwartaalcijfers van de motorfietsenfabrikant overtroffen de verwachtingen, waarna het bedrijf uit Milwaukee ruim 7 procent aan beurswaarde won.

Het aandeel JPMorgan Chase had weinig last van de boete van 72 miljoen euro die de Europese Commissie dinsdag uitdeelde aan de Amerikaanse bank, vanwege gesjoemel met rentederivaten. JPMorgan stond met een plus van 2,3 procent in de bovenste regionen van de Dow.

Texas Instruments

IBM zat daarentegen opnieuw in de hoek waar de klappen vallen. Het technologiebedrijf leverde 3,5 procent in, nadat maandag al ruim 7 procent aan beurswaarde was verdampt door tegenvallende kwartaalcijfers en pessimistische prognoses voor 2015.

Texas Instruments kreeg er ruim 5 procent bij. De chipfabrikant toonde zich maandagavond positiever over de winst in het lopende kwartaal dan verwacht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 82,81 dollar. De euro was dinsdagavond 1,2715 dollar waard, tegen 1,2725 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen