ECO24 apr '14 15:51Aangepast op 24 apr '14 17:01

Unilever drukt AEX in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werden donderdagmiddag overwegend winsten geboekt.

ANP
ANP

De stemming werd gesteund door overnameberichten en goede kwartaalcijfers van bedrijven als Facebook en Apple. In Amsterdam werd de AEX-index in het rood gedrukt door slecht ontvangen kwartaalupdates van Unilever en Gemalto.

De hoofdindex van het Amsterdamse Damrak stond een uur voor het slot 0,5 procent lager op 395,26 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 653,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,1 en 0,2 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, ondanks een sterker dan verwachte toename van het Duitse ondernemersvertrouwen in april.

,,De beurs in Amsterdam kabbelt een beetje voort. We staan voor dit jaar nog steeds in de min en het is afwachten of er nieuwe impulsen zullen komen om de AEX richting de 410-420 punten te sturen. We hebben wat last van tegenwind op valutagebied. Unilever gaat daardoor omlaag, maar dat aandeel heeft dit jaar al een aardige rit gemaakt“, zei Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

Daler

Zwaargewicht Unilever leverde 1,8 procent in en was daarmee de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het levensmiddelenconcern had in het afgelopen kwartaal flink last van de dure euro en zag de omzet dalen. Digitaal beveiliger Gemalto verloor 3 procent. Rabobank verlaagde het advies voor het bedrijf na de zwakker dan verwachte omzetcijfers. Heineken daalde 1,3 procent, ondanks dat de bierbrouwer in het eerste kwartaal iets meer bier wist te verkopen.

In de MidKap werden de kwartaalresultaten van toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (plus 4,6 procent) goed ontvangen. Op de lokale markt dikte AND ruim 13 procent aan. De digitale kaartenmaker heeft een belangrijk contract gesloten met een gevestigd bedrijf in de navigatiemarkt.

Geruchten

In Parijs steeg Alstom 12,7 procent op geruchten dat het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) zijn Franse branchegenoot zou willen overnemen.

Telekom Austria klom in Wenen 6,8 procent. De Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil (AMX) lijft het Australische telecombedrijf volledig in. Het is het eerste succes voor AMX in Europa na het afketsen van zijn poging, vorig jaar, om KPN over te nemen.

De euro noteerde op 1,3816 dollar, tegen 1,3822 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent in prijs tot 101,90 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 109,84 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen