ECO17 sep '14 08:01Aangepast op 17 sep '14 08:35

'Positief begin voor Beursplein 5'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs op Beursplein 5 begint woensdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere beurzen in Europa zullen hoger openen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De handel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed), dat later op de dag naar buiten komt.

,,De AEX opent ruim 1 punt hoger en ook de rest van Europa begint positief. Beleggers maken zich op voor een paar spannende beursdagen. Vandaag staan de inflatiecijfers uit de eurozone en de VS op het programma en na sluiting van de Europese beurzen volgt het besluit van de Fed. Morgen gaan de Schotten naar de stembus en op vrijdag gaat het Chinese Alibaba waarschijnlijk naar de beurs'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Bij de Europese bedrijven staat Inditex in de belangstelling. Het Spaanse kledingwinkelconcern heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar zijn omzet verder opgevoerd. Het moederbedrijf van Zara breidde zijn aanwezigheid in 40 landen uit, maar wist ook in winkels die al langer open zijn meer te verkopen.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de aandelenbeurzen woensdag een gemengd beeld zien. Beleggers deden het rustig aan voorafgaand aan de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed. De Nikkei in Tokio eindigde na een schommelende handelssessie 0,1 procent lager.

De beurzen in New York sloten dinsdag na een zwakke start met mooie winsten. De handel kreeg steun van de oliefondsen, die profiteerden van een flinke stijging van de olieprijzen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 17.131,97 punten. De S&P 500 won 0,8 procent tot 1998,98 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 4552,76 punten.

Schotland

De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag met rode cijfers de handel uit. Er is onzekerheid over de gevolgen van een mogelijke afsplitsing van Schotland van Groot-Brittannië. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 417,40 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent tot 609,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

De euro noteerde woensdag voor opening van de aandelenbeurzen vrijwel ongewijzigd op 1,2954 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 94,73 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 98,96 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen