ECO31 jul '14 15:59Aangepast op 31 jul '14 16:41

Verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen moesten donderdag flink terrein prijsgeven.

ANP
ANP

Beleggers kregen tal van kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven voor de kiezen en schrokken van een winstwaarschuwing van Adidas. In Amsterdam bleef het verlies nog enigszins beperkt dankzij een stevige koerswinst van zwaargewicht Shell.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 404,83 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 610,53 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 1,8 procent omlaag. De FTSE-index in Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,4 procent.

De hoofdindex in Madrid zakte 2,1 procent. Beleggers maakten zich zorgen over de Spaanse bedrijven die actief zijn in Argentinië, nu dat land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Koploper

Shell was koploper in de AEX met een winst van 2,6 procent. Volgens analisten van ABN Amro zien de kwartaalcijfers van het olieconcern ,,er prima uit”. Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste daler met een verlies van 3,3 procent.

In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech onderaan met een min van bijna 27 procent na een tegenvallend handelsbericht. Bij de kleinere bedrijven leverde Pharming 7,6 procent in nadat was gebleken dat het halfjaarverlies van het biotechnologiebedrijf is toegenomen.

Onrust

In Frankfurt ging Adidas ruim 15 procent onderuit. De Duitse sportkledingfabrikant is door alle internationale onrust pessimistischer geworden over de winst en schroeft zijn uitbreidingsplannen in Rusland terug. Ook detailhandelsconcern Metro (min 6,3 procent), moederbedrijf van Saturn en Media Markt, verwacht dit jaar minder winst te maken.

Banco Espirito Santo raakte in Lissabon 39 procent aan beurswaarde kwijt. De geplaagde Portugese bank moet geld ophalen na een miljardenverlies in de eerste helft van het jaar.

De euro was 1,3388 dollar waard, tegen 1,3378 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 99,65 dollar. Brentolie was vlak op 106,49 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen