ECO26 okt '14 14:11Aangepast op 26 okt '14 14:33

Dijsselbloem: financiële sector is versterkt

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen.

ANP
ANP

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Volgens Dijsselbloem hebben de banken de afgelopen periode geanticipeerd op de test door alvast extra kapitaal op te halen. Hierdoor is de Europese financiële sector versterkt. Dat neemt niet weg dat hij toch ook waarschuwt: ,,Het blijft echter zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap.''

Dijsselbloem constateert dat de Nederlandse bankbalansen goed door de doorlichting van de ECB zijn gekomen. Met de test heeft de ECB goed zicht gekregen op de kwaliteit en schokbestendigheid van de banken. Dat vergroot de transparantie, maakt banken vergelijkbaar en is daarmee een belangrijk onderdeel voor de volgende stap in de Europese bankenunie op 4 november.

,,Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren de nodige maatregelen genomen om hun kapitaalspositie te verstevigen door onder meer risico’s af te bouwen en door winstinhouding de balans te versterken. Dat zien we vandaag terug in de resultaten'', aldus de minister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen