ECO11 dec '14 15:49

De Persgroep: het mediabedrijf van Van Thillo

Auteur: ANP Nieuws

KOBBEGEM (ANP) - De Persgroep is het mediabedrijf van Christian van Thillo, een telg uit een van de rijkste ondernemersfamilies van België.

ANP
ANP

In Nederland heeft de onderneming onder meer het AD, de Volkskrant en radiozender Q-music in handen. Afgelopen zomer werd bekend dat De Persgroep ook Mecom, het moederbedrijf van de regionale kranten van Wegener, overneemt.

De familie Van Thillo is al actief in de uitgeverswereld sinds vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren zeventig werd een belang genomen in Uitgeverij Hoste, de toenmalige eigenaar van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Eind jaren tachtig kwam daar ook De Morgen bij.

Christian van Thillo staat sinds 1990 aan het roer bij De Persgroep. Hij maakte in de jaren daarna faam als een keiharde zakenman die er niet voor schuwt saneringen door te voeren.

Nederlandse krantenmarkt

In 2003 kreeg De Persgroep voet aan de grond in de Nederlandse krantenmarkt, met de overname van Het Parool. Ook bij Het Parool ging het mes in de organisatie. Bij de sanering moest een op de vier journalisten van het noodlijdende dagblad het veld ruimen.

De Persgroep werd vervolgens in 2009 belangrijkste aandeelhouder van PCM Uitgevers, de uitgever van onder meer het NRC Handelsblad, het AD, de Volkskrant en Trouw. Bij het AD werd kort daarna een grote reorganisatie aangekondigd. En op last van de mededingingsautoriteiten werden het NRC Handelsblad en nrc.next datzelfde jaar weer verkocht. Vorig jaar draaide De Persgroep een omzet van 900 miljoen euro.

De overname van Mecom moet de volgende grote slag worden van Van Thillo, maar die deal ligt nog ter goedkeuring bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Pas als de concurrentiewaakhond zijn fiat geeft, kan de overname worden afgerond. Dat is naar verwachting pas begin volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen