ECO2 apr '14 07:52Aangepast op 2 apr '14 08:34

'AEX begint met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint woensdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen hoger openen in een poging de winsten van een dag eerder verder uit te breiden.

,,Het ziet er mooi uit. De hogere slotstanden in New York, waar de S&P 500 de hoogste koers ooit bereikte, en de positieve stemming in Azië lijken ook in Europa een vervolg te krijgen. De AEX in Amsterdam opent naar verwachting 1,5 à 2 punten hoger. De aandacht gaat vandaag vooral uit naar de economische groeicijfers en de producentenprijzen uit de eurozone, en het banenrapport van loonstrookverwerker ADP uit de VS'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

SBM Offshore maakte woensdag de uitkomsten van het interne onderzoek naar mogelijke fraude bekend. Dochterbedrijven van de maritiem dienstverlener hebben zich tussen 2007 en 2011 schuldig gemaakt aan omkoping in Angola en Equatoriaal-Guinea. Ook in Brazilië was sprake van twijfelachtig gedrag, maar zijn geen bewijzen gevonden voor omkoping. Volgens SBM is het nog niet in te schatten welke gevolgen het onderzoek heeft.

Delta Lloyd

Delta Lloyd liet weten dat topman Niek Hoek uiterlijk in mei volgend jaar vervroegd met pensioen zal gaan. Hoek is sinds 2001 de hoogste baas bij het verzekeringsbedrijf.

ArcelorMittal zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank Credit Suisse verlaagde de aanbeveling voor het staalconcern.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 1 procent in de plus. De koerswinsten op Wall Street en een daling van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar wakkerden de kooplust onder Japanse beleggers aan.

De Amerikaanse aandelenbeurzen stoomden dinsdag verder op en de brede S&P-index sloot de eerste handelsdag van het tweede kwartaal af op een nieuwe recordstand. Sterke cijfers over de groei van de industriële bedrijvigheid in de VS gaven beleggers vertrouwen dat de Amerikaanse economie de afgelopen strenge winter goed heeft doorstaan.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 16.532,61 punten. De S&P 500 steeg met 0,7 procent tot 1885,52 punten, de hoogste stand ooit. Technologiebeurs Nasdaq klom 1,6 procent tot 4268,04 punten.

De Europese beurzen sloten op de eerste dag van het tweede kwartaal ook met winst. De AEX-index in Amsterdam klom 0,6 procent tot 405,62 punten. De MidKap sloot 0,9 procent hoger op 673,57 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,8 procent bij.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3808 dollar waard, vrijwel onveranderd ten opzichte van het niveau bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 99,57 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 105,58 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen