ECO18 aug '14 15:56Aangepast op 18 aug '14 16:44

Herstel op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) -De Europese aandelenbeurzen lieten maandag herstel zien van de verliezen van afgelopen vrijdag.

ANP
ANP

Beleggers hopen dat de gesprekken over de situatie in Oekraïne tot een afname van de geopolitieke spanningen zullen leiden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 399,75 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 587,00 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,6 procent vooruit.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er ,,een zekere vooruitgang” is geboekt in de gesprekken over de Oekraïense crisis. De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland spraken maandag in Berlijn verder over de situatie in het land.

Dalers

In de AEX waren geen dalers te bekennen. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore, staalbedrijf ArcelorMittal en uitzender Randstad waren de sterkste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met winsten tot 2,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde DPA Group 4,9 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. De detacheerder kondigde tegelijkertijd de overname van Fagro aan. Het bedrijf betaalt 9 miljoen euro in contanten voor het adviesbureau.

In Zürich won Roche 1,4 procent. Het Zwitserse farmaciebedrijf wil volgens persbureau Bloomberg ongeveer 7,5 miljard euro uitgeven om zijn Japanse branchegenoot Chugai Pharmaceutical helemaal in te lijven.

Italia

Telecom Italia (plus 0,6 procent) is volgens ingewijden bezig een bod voor te bereiden dat kan oplopen tot 7 miljard euro op de Braziliaanse internetdienstverlener GVT. Het Italiaanse telecombedrijf zou daarmee het overnamebod van het Spaanse Telefónica (plus 0,6 procent) op GVT overtreffen.

In Parijs zaten de Franse autobouwers in de lift. Renault won 2,9 procent en PSA Peugeot Citroën klom 2,3 procent. In Helsinki ging oliebedrijf Neste Oil 1 procent omlaag, na een melding over schade bij een faciliteit, waardoor de productie lager zal uitvallen.

De euro was 1,3363 dollar waard, tegen 1,3393 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent in prijs tot precies 96 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 101,58 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen