ECO13 okt '14 12:50

AEX blijft achter in Europese beurshandel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten maandagmiddag overwegend op te krabbelen.

ANP
ANP

Beleggers gingen voorzichtig op zoek naar koopjes na de zware verliezen van vorige week.

,,De uitlatingen van de Duitse minister van Financiën Schäulbe dat Duitsland meer gaat stimuleren om de economie aan te jagen zorgt voor enige rust op de markt. In Amsterdam blijft de AEX wat achter door een verlies van zwaargewicht Shell, dat last heeft van de lagere olieprijs. TenCate is daarentegen een lichtpuntje na een deal met het Amerikaanse leger'', aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 394,87 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 555,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,6 procent vooruit.

Shell

Olieconcern Shell zakte 0,5 procent in de AEX. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore, die in de afgelopen tijd flink onder druk stonden, werden daarentegen weer opgepikt en stegen respectievelijk 2,9 en 2,2 procent.

In de MidKap won TenCate 3,5 procent. Beleggers reageerden verheugd op de meerjarige samenwerkingsovereenkomst die het bedrijf heeft gesloten met het Amerikaanse leger voor de beveiliging van militaire voertuigen.

Luxottica

Pershing Square Holdings, het hedgefonds van de bekende Amerikaanse investeerder Bill Ackman, ging maandag bij zijn beursdebuut op het Damrak in Amsterdam onderuit. Het aandeel noteerde 8 procent lager op 23 dollar, tegen een introductiekoers van 25 dollar.

In Milaan raakte zonnebrillenmaker Luxottica 7,6 procent aan beurswaarde kwijt door aanhoudende problemen in de top van het bedrijf. De nieuwe co-bestuursvoorzitter Enrico Cavatorta stapt na 6 weken alweer op.

Euro

Flughafen Wien dikte bijna 19 procent aan. Investeringsmaatschappij IFM Investor wil een groot nemen in de Oostenrijkse luchthaven.

De euro was 1,2684 dollar waard, tegen 1,2631 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent in prijs tot 84,63 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 88,32 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen