ECO4 nov '14 17:56

Economische zorgen zetten beurzen op verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn dinsdag met stevige verliezen gesloten.

ANP
ANP

De sombere ramingen voor de Europese economie, die eerder op de dag in Brussel werden gepresenteerd, zorgden voor een negatieve sfeer. Daarnaast stonden oliebedrijven onder druk door de dalende olieprijs.

In Amsterdam sloot de AEX 1,3 procent in de min op 403,78 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 592,11 punten. De beurzen Frankfurt en Parijs leverden 0,9 en 1,5 procent in. In Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot ruim 2 procent. De FTSE-index in Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,5 procent.

De Europese Commissie verlaagde dinsdag haar verwachtingen voor de economische groei in de eurozone dit jaar. De rekenmeesters uit Brussel verwachten dat de economie in de eurolanden met 0,8 procent zal groeien. Eerder dit jaar waren ze uitgegaan van een groei van 1,2 procent. De inflatie blijft daarbij bijzonder laag.

DSM

DSM was de enige positieve uitschieter in de AEX. Het speciaalchemiebedrijf won 1,6 procent na de publicatie van kwartaalresultaten, die voldeden aan de verwachtingen.

Bodemonderzoeker Fugro was opnieuw de sterkste daler met een min van bijna 12 procent. Met een koers van 9,07 euro is het aandeel gezakt tot het laagste niveau in ruim 10 jaar. Olieconcern Shell zakte 3 procent. In Parijs verloor Total bijna 4 procent en in Londen werd BP 3 procent minder waard. Dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore verloor in Amsterdam bijna 4 procent.

Aandelen olieconcerns

De aandelen van de olieconcerns reageerden op de sterke daling van de olieprijs. Die zakte tot de laagste niveaus van de afgelopen jaren, nadat Saudi-Arabië de prijzen voor de olie-export naar klanten in de Verenigde Staten had verlaagd. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 3 procent omlaag naar 76,44 dollar. Brentolie werd 2,7 procent goedkoper op 82,52 dollar per vat.

Hugo Boss daalde in Frankfurt ruim 5 procent. De Duitse kledingfabrikant heeft zijn omzetverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld. In Parijs zakte L'Oréal 1,3 procent na een tegenvallende omzet in het afgelopen kwartaal.

De euro was 1,2555 dollar waard, tegen 1,2488 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen