ECO24 mrt '14 08:01Aangepast op 24 mrt '14 08:36

'Lagere opening AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag. Beleggers wachten nog op cijfers over de industrie en de dienstensector van de eurozone.

,,We lijken een lagere opening te krijgen. Wall Street draaide vrijdag van een plus naar min en daar krijgen we nog een tikje van mee. Gezien de positieve stemming op de Aziatische beurzen zullen de verliezen waarschijnlijk beperkt blijven en mogelijk zullen de Europese beurzen snel herstellen. Wat cijfers betreft lijkt het een saaie dag te worden en staan er alleen de inkoopmanagersindices van de eurozone op het programma'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam vond afgelopen vrijdag na sluiting van de handel de jaarlijkse herweging van de graadmeters plaats. PostNL, Imtech en Air France-KLM hebben in de AEX plaatsgemaakt voor Boskalis, Delta Lloyd en het Egyptische bouwbedrijf OCI en zijn gedegradeerd naar de MidKap. Daarnaast zijn AMG, Pharming, Heijmans en Unit 4 uit de index van middelgrote bedrijven verwijderd en vervangen door Accell, Arseus, Exact en Sligro.

Aperam

Aperam zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank Credit Suisse verlaagde zijn aanbeveling voor de roestvrijstaalproducent.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten maandag winsten zien. Een tegenvallend Chinees industriecijfer voedde de hoop dat Peking steunmaatregelen zal gaan nemen om de economische groeidoelstellingen te halen. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, eindigde de Nikkei 1,8 procent hoger.

Amerika

De Amerikaanse effectenbeurzen sloten vrijdag, ondanks een hogere opening, met verlies. Geremd door onzekerheid over de gevolgen van nieuwe westerse sancties tegen Rusland hielden veel beleggers hun kruit droog.

De Dow-Jonesindex eindigde na een grillige handelssessie 0,2 procent in de min op 16.302,70 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1866,44 punten, nadat eerder op de dag nog een tussentijds recordniveau werd bereikt. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1 procent omlaag en sloot op 4276,79 punten.

Europa

De Europese aandelenmarkten gingen vrijdag met overwegend kleine winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 391,36 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 654,65 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen de 0,2 en 0,5 procent omhoog.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3797 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 106,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen