ECO21 jul '14 09:21Aangepast op 21 jul '14 09:58

Beurzen zakken in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten maandag na een vlak begin in het rood.

ANP
ANP

De onzekerheid over de politieke gevolgen van de vliegramp in Oekraïne en de grondoorlog in de Gazastrook bleef zorgen voor terughoudenheid onder beleggers. In Amsterdam ging BinckBank omlaag na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-hoofdindex noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 404,09 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 620,14 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,4 procent in.

Grootste daler in de AEX was het financiële concern ING met een verlies van 1 procent. KPN ging aan kop met een plus van 2,7 procent. Het telecomconcern wil voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager benoemen tot nieuwe financieel topman. De Jager treedt op 15 augustus bij KPN in dienst.

Kostenbesparingen

Philips steeg 1,1 procent. Het elektronicaconcern heeft in het tweede kwartaal opnieuw flink last gehad van de sterke euro, die nadelig uitpakt voor inkomsten die in vreemde valuta's worden behaald. Volgens topman Frans van Houten zullen de resultaten in de tweede jaarhelft echter verbeteren dankzij kostenbesparingen.

In de MidKap stond BinckBank onderaan met een verlies van 6,5 procent. De internetbroker zag de winst vorig kwartaal met 33 procent afnemen. Door het rustige beursklimaat in het tweede kwartaal viel het aantal transacties dat klanten van BinckBank uitvoerden stevig terug.

Tesco

In Londen klom Tesco 3 procent. Het Britse supermarktbedrijf vervangt zijn topman Philip Clarke door Dave Lewis, afkomstig van Unilever waar hij directeur is van verzorgingstak Personal Care. Tesco waarschuwde tevens voor onverwacht moeilijke marktomstandigheden, waardoor de winst in de eerste helft van dit jaar lager zal zijn dan verwacht.

Julius Baer won in Zürich ruim 6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De Zwiterse bank maakte tevens bekend de activiteiten op het gebied van vermogensbeheer over te nemen van Bank Leumi in Luxemburg en Zwitserland.

De euro was 1,3528 dollar waard, tegen 1,3512 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 102,78 dollar. De prijs van Brentolie zakte ook 0,3 procent, tot 106,91 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen