ECO13 nov '14 07:56Aangepast op 13 nov '14 08:42

'Damrak opent in de plus’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Damrak in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht in de plus.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine winsten beginnen. In Amsterdam verwerken beleggers de handelsberichten van Aegon, Ahold en SBM Offshore.

,,We dobberen een beetje voort. Wall Street bood woensdag weinig houvast, maar de Japanse beurs zet de stijging voort. Het sentiment is vooral afhankelijk van specifieke bedrijfsresultaten. In Amsterdam zijn de cijfers van Ahold redelijk en die zouden een goede aanzet kunnen zijn voor de Nederlandse markt“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Supermarktconcern Ahold heeft in het derde kwartaal de omzet en de winst zien groeien. Het onderliggend bedrijfsresultaat zakte echter met 5 procent. In Nederland daalde de omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn met 1,1 procent. Dat kwam voornamelijk door lagere verkopen bij de supermarkten van Albert Heijn.

SBM Offshore

SBM Offshore liet weten goed op koers liggen om zijn doelstelling voor een omzet van 3,3 miljard dollar (2,6 miljard euro) in 2014 te realiseren. Volgens de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie werd sinds het begin van dit jaar een omzet behaald van 2,5 miljard dollar, wat in lijn is met de verwachtingen van het bedrijf.

Verzekeraar Aegon heeft in het derde kwartaal zijn resultaten zien afnemen. De daling komt onder meer door veranderingen in zogenoemde actuariële aannames.

Gemalto

Naast de drie AEX-fondsen kwamen ook AND, IMCD, Rood Microtec en Stern Groep met de resultaten. Daarnaast kondigde Gemalto aan een opdracht te hebben gekregen in Nieuw-Zeeland. Ook neemt de digitaal beveiliger alle uitstaande aandelen van het Amerikaanse bedrijf Marquis ID Systems over. Financiële details van de deals werden niet gegeven.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was opnieuw een positieve uitschieter en eindigde 1,1 procent hoger. Een onverwachte stijging van de Japanse machineorders en de hoop dat de geplande btw-verhoging in Japan wordt uitgesteld boden steun aan de handel.

VS

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag vrijwel onveranderd. Beleggers op Wall Street deden het rustig aan, nu de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 nieuwe recordniveaus hebben bereikt. De Dow daalde een fractie tot 17.612,20 punten. De S&P zakte 0,1 procent tot 2038,25 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,3 procent naar 4675,14 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen eerder op de dag met verliezen de handel uit. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 411,93 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 610,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,8 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,2444 dollar waard, tegen 1,2462 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 77,01 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 80,11 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen