ECO13 okt '14 17:55

Herstel beurzen gaat aan Damrak voorbij

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het overwegend lichte herstel op de Europese aandelenmarkten ging maandag aan het Damrak voorbij.

ANP
ANP

De toonaangevende indices in Amsterdam sloten net als in de vorige vijf handelssessies met verlies.

De AEX-hoofdindex daalde 0,3 procent tot 394,33 punten en de MidKap verloor 0,5 procent tot 552,12 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden na een grillig koersverloop tussen de 0,1 en 0,4 procent in de plus.

Zorgen over de Europese economie die vorige week tot een uitverkoop van aandelen leidde, bleven boven de markt hangen. Beleggers putten evenwel moed uit uitspraken van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die beloofde dat Duitsland met investeringen de zwakke economie in eigen land een impuls zal geven.

Olieprijzen

Luchtvaartmaatschappijen profiteerden van de dalende olieprijzen. Het in Amsterdam en Parijs genoteerde Air France-KLM werd 1,6 procent meer waard. De Duitse rivaal Lufthansa kreeg er in Frankfurt 1,1 procent bij.

Staalconcern ArcelorMittal was met een plus van 2,2 procent de sterkste stijger in de AEX. Bodemonderzoeker Fugro kreeg er 1,2 procent bij. Onderaan bungelden telefonieconcern KPN en bierbrouwer Heineken met verliezen boven de 2 procent.

In de MidKap won TenCate 2,5 procent. Beleggers reageerden verheugd op de meerjarige samenwerkingsovereenkomst die het bedrijf heeft gesloten met het Amerikaanse leger voor de beveiliging van militaire voertuigen. Bouwbedrijf BAM voerde de lijst van middelgrote fondsen aan met een plus van 7,4 procent.

Pershing Square Holdings

Pershing Square Holdings, het hedgefonds van de bekende Amerikaanse investeerder Bill Ackman, ging maandag bij zijn beursdebuut op het Damrak in Amsterdam hard onderuit. Het aandeel daalde 12 procent tot 22 dollar, tegen een introductiekoers van 25 dollar.

In Milaan raakte zonnebrillenmaker Luxottica ruim 9 procent aan beurswaarde kwijt door aanhoudende problemen in de top van het bedrijf. De nieuwe co-bestuursvoorzitter Enrico Cavatorta stapt na 6 weken alweer op.

De euro was 1,2690 dollar waard, tegen 1,2631 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Amerikaanse olie bracht 1,2 procent minder op: 84,42 dollar voor een vat van 159 liter. Brentolie werd 2 procent goedkoper en kostte 88,44 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen