ECO20 okt '14 14:06

IBM zet beurzen lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen maandag over een breed front weer flink omlaag.

ANP
ANP

Een door analisten als ,,dramatisch'' omschreven kwartaalrapport van het Amerikaanse technologiebedrijf IBM drukte de koersen dieper in het rood. De stemming stond al onder druk nadat het Duitse softwareconcern SAP in de ochtend een winstalarm had gegeven en Philips beleggers had teleurgesteld.

Omstreeks 13.55 uur noteerde de AEX-index in Amsterdam 1,5 procent in het rood op 381,19 punten. De MidKap steeg wel, onder meer door een flinke koerswinst van diervoederproducent Nutreco, met 2,6 procent tot 568,85 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden tot 1,7 procent lager.

IBM rapporteerde over het derde kwartaal een winst per aandeel van 3,68 dollar, waar de markt rekende op 4,41 dollar per aandeel. De omzet kwam uit op 22,4 miljard dollar tegen een marktprognose van 23,4 miljard dollar. International Business Machines, zoals IBM voluit heet, liet verder de winstprognose voor komend jaar los. Het aandeel stond in de Amerikaanse handel voorbeurs bijna 6 procent lager.

SAP

In Frankfurt zakte SAP 4,2 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware verlaagde zijn winstverwachting voor 2014.

In de AEX speelde Philips 4,3 procent kwijt. Het elektronicaconcern leed een nettoverlies van ruim 100 miljoen euro door een grote last vanwege de patentboete die het onlangs kreeg. Digitaal beveiliger Gemalto was opnieuw de grootste daler in de AEX met een min van 6,3 procent. Het aandeel verloor vrijdag al 11 procent door de vrees dat de plannen van Apple voor een eigen betaaldienst de omzet van Gemalto zullen raken.

Nutreco

Nutreco ging aan kop in de MidKap met een plus van bijna 39 procent tot 39,21 euro. Handelsconglomeraat SHV wil het diervoedingsbedrijf overnemen voor 40 euro per aandeel. Het bod waardeert Nutreco op ruim 2,6 miljard euro. Analisten denken dat de mogelijkheid op een tegenbod niet moet worden uitgesloten.

De euro was 1,2777 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 82,94 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent tot 85,91 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen