ECO9 dec '14 09:19Aangepast op 9 dec '14 09:49

AEX begint in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend in de min begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten openden lager in navolging van de koersverliezen in Azië en New York. De oliebedrijven gingen verder omlaag door de aanhoudende druk op de olieprijzen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,9 procent lager op 423,49 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 636,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,3 procent achteruit.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse export in oktober iets is teruggezakt na een herstel in september. De Duitse import nam ook af.

Fugro

Grootste verliezer in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een min van 3,5 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore leverde 2,6 procent in en zwaargewicht Shell verloor meer dan 1 procent. De oliebedrijven reageerden ook op het nieuws dat het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips als eerste zijn investeringsbudget fors heeft teruggeschroefd vanwege de lagere olieprijs.

Bij de kleinere bedrijven klom Galapagos ruim 6 procent. Topman Onno van de Stolpe van het biotechnologiebedrijf zei in het Financieele Dagblad te vrezen voor een mogelijk overnamebod door zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Abbvie. De huidige beurskoers is volgens de bestuursvoorzitter veel te laag en kan een mogelijk overnamebod uitlokken.

Tesco

In Londen maakte Tesco een koersval van meer dan 14 procent en duikelde daarmee naar het laagste niveau sinds 2003. De door een boekhoudschandaal getroffen Britse supermarktketen heeft opnieuw een winstwaarschuwing gegeven.

De euro was 1,2356 dollar waard, tegen 1,2295 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 62,79 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 65,64 dollar per vat en staat daarmee op het laagste niveau in 5 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen