ECO12 dec '14 17:54Aangepast op 12 dec '14 18:32

Toch al slechte beursweek eindigt in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten hebben een toch al slechte beursweek met zware verliezen afgesloten.

ANP
ANP

Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie in combinatie met opnieuw een fikse daling van prijzen van ruwe olie zette de koersen onder druk. In het laatste handelsuur liepen de verliezen flink op.

De AEX-index in Amsterdam, die een week eerder op 431,06 punten nog de hoogste stand van het jaar bereikte, sloot met een verlies van 2,5 procent op 406,17 punten. De toonaangevende graadmeter op het Damrak is daarmee in een week tijd 5,8 procent gezakt.

De MidKap leverde vrijdag 1,1 procent in een eindigde op 621,81 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met verliezen tussen de 2,6 en 2,8 procent het weekeinde in. Al met al hebben de aandelenmarkten de slechtste week achter de rug sinds medio 2011.

Rood

Vrijwel alle hoofdfondsen op het Damrak eindigden in het rood. Alleen Fugro steeg tegen de verdrukking in 3,2 procent. Mogelijk voedt ander overnamenieuws speculaties dat Boskalis de specialist op het gebied van bodemonderzoek wil inlijven. De baggeraar nam onlangs een aanzienlijk belang in Fugro.

Net als eerder in de week moesten vooral bedrijven in de oliesector het ontgelden. Zwaargewicht Shell behoorde opnieuw tot de sterkste dalers in de AEX met een verlies van 3,2 procent. Toeleverancier SBM Offshore zakte 2,6 procent. De sterkste daler was bierbrouwer Heineken met een verlies van 3,5 procent.

Oliegerelateerde fondsen

Ook elders in Europa stonden oliegerelateerde fondsen opnieuw onder druk. BP verloor in Londen 3,3 procent en Total leverde in Parijs 3,4 procent in. Het Spaanse Repsol verloor op de beurs in Madrid 6 procent en ENI ging in Milaan 4,2 procent omlaag.

De euro was 1,2480 dollar waard, tegen 1,2401 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie, die donderdag voor het eerst sinds juli 2009 onder de 60 dollar dook, zakte 4 procent tot 57,55 dollar. Een vat Brentolie werd 3,1 procent goedkoper en kostte 61,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen