ECO22 apr '14 07:59Aangepast op 22 apr '14 08:35

'Aarzelend begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint dinsdag naar verwachting vrijwel vlak aan de verkorte handelsweek.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen aarzelend openen na het lange paasweekeinde. Beleggers maken zich op voor het cijferseizoen, dat deze week volledig op stoom komt.

,,We lijken een wat voorzichtige opening te krijgen na het lange weekeinde. Behalve het hogere slot van Wall Street en wat buitenlands overnamenieuws zijn er weinig impulsen om de markt vooruit te helpen. In Amsterdam beginnen we met vrij slechte cijfers van Philips. Het bedrijf houdt wel de verwachtingen vast, maar de aandelenkoers zal wat onder druk komen te staan'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Elektronicaconcern Philips zag de winst in het eerste kwartaal met ruim 15 procent dalen tot 137 miljoen euro. Die daling kwam zowel door slechtere operationele resultaten als door hogere kosten voor de lopende reorganisatie van het concern. Philips-topman Frans van Houten herhaalde in een toelichting de verwachting dat 2014 een ,,uitdagend'' jaar zal zijn. Hij handhaafde de doelen die het bedrijf heeft gesteld voor 2016.

BinckBank

BinckBank opende eveneens de boeken. De beleggersbank profiteerde in de eerste 3 maanden van dit jaar van de toestroom van particuliere beleggers op de aandelenbeurs. Het aantal transacties bij de internetbank nam flink toe, waardoor ook de provisie-inkomsten en de winst stegen.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent lager. Beleggers namen geen risico’s in afwachting van de bedrijfsresultaten die deze week naar buiten komen. Ook zorgden de aanhoudende spanningen in Oekraïne en een stijging van de Japanse yen voor terughoudendheid.

Europa

De aandelenbeurzen in Amsterdam en andere grote Europese steden waren op Tweede Paasdag gesloten. In New York werd de handel maandag wel hervat en boekten de graadmeters bescheiden winsten. De S&P 500 was, vooral dankzij goede kwartaalcijfers van een aantal bedrijven, op weg naar de langste zegereeks sinds oktober vorig jaar.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 16.449,25 punten en de Nasdaq won 0,6 procent tot 4121,55 punten. De S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1871,89 punten en zette daarmee de langste winstreeks neer sinds oktober.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3788 dollar waard, tegen 1,3830 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 104,18 dollar. De prijs voor Brentolie zakte ook 0,2 procent, tot 109,76 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen