ECO28 nov '14 18:00

Daling olieprijs raakt oliefondsen Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend licht hoger gesloten, waarmee de verliezen van eerder op de dag werden weggepoetst.

ANP
ANP

De aanhoudende daling van de olieprijs zorgde echter voor flinke koersverliezen bij de Europese oliefondsen. Luchtvaartmaatschappijen wisten juist te profiteren van de lagere olieprijs.

De AEX-index in Amsterdam eindigde een fractie hoger op 425,86 punten. De MidKap klom 0,4 procent naar 631,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent, Londen was vlak.

De Amerikaanse olieprijs dook verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verminderen. Een vat Amerikaanse ruwe olie (van 159 liter) kostte 6,6 procent minder op 68,83 dollar. Brentolie wist wat te herstellen van de prijsval en klom 0,2 procent naar 72,75 dollar per vat.

Shell

In de AEX stond olieconcern Shell onderaan met een min van 2,2 procent. Ook de andere Europese olieproducenten werden van de hand gedaan. In Parijs zakte Total 2 procent en BP verloor in Londen 1,4 procent.

De AEX-fondsen Fugro en SBM Offshore, die diensten verlenen aan de olie- en gassector, leverden respectievelijk 1,6 en 0,8 procent in. De Franse oliedienstverlener Technip zakte 1,9 procent en de Italiaanse branchegenoot Saipem ging 5,4 procent omlaag in Milaan.

Lufthansa

De luchtvaartmaatschappijen zaten in de lift door de goedkopere brandstofprijzen. Lufthansa won in Frankfurt 4,9 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 6,4 procent) was koploper in de MidKap. Beleggers reageerden ook op het nieuws dat KLM de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen.

In Londen ging IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, echter 0,1 procent omlaag, na een adviesverlaging door UBS.

Euro

De dalende energieprijzen hadden ook een impact op de inflatie in de eurozone. Die kwam in november uit op 0,3 procent, tegen 0,4 procent een maand eerder.

De euro was 1,2441 dollar waard, tegen 1,2476 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen