ECO10 dec '14 07:57Aangepast op 10 dec '14 08:45

'Herstel voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag naar verwachting hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met winsten openen in een poging wat te herstellen na de forse koersverliezen op dinsdag.

,,We lijken weer wat te herstellen na de schrik over de mogelijke vervroegde verkiezingen in Griekenland. De AEX begint waarschijnlijk ruim 1 punt hoger. Ook in de rest van Europa zullen de beurzen weer wat opkrabbelen nadat de schade op Wall Street dinsdag beperkt bleef. Wat cijfers betreft lijkt het een rustige dag te worden met weinig interessante data op het programma'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam zullen olieconcern Shell en luchtvaartcombinatie Air France-KLM mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Deutsche Bank verlaagde zijn aanbeveling voor Shell en RBC Capital schroefde zijn beleggingsadvies voor Air France-KLM terug.

KPN

Ook Gemalto en Vopak staan in de schijnwerpers. Tankopslagbedrijf Vopak liet voorafgaand aan bijeenkomsten met investeerders deze week in de Verenigde Arabische Emiraten weten vast te houden aan zijn eerder geformuleerde plannen en doelen voor de komende tijd. Digitaal beveiliger Gemalto sleepte een meerjarenopdracht binnen in Canada voor de levering van het nieuwe rijbewijs in Quebec.

KPN kondigde aan circa 580 arbeidsplaatsen te schrappen bij zijn onderdeel dat de zakelijke markt bedient. Volgens KPN is de zakelijke markt als geheel gekrompen en staat de omzet van het bedrijf in dit segment onder druk. Het telecomconcern neemt tegelijkertijd 200 monteurs aan bij zijn consumententak.

Yen

In het Verre Oosten bleven de koersuitslagen op de meeste aandelenbeurzen woensdag beperkt. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter en eindigde 2,3 procent in het rood. Een stijgende Japanse yen zorgde in combinatie met een tegenvallend inflatiecijfer uit China en de politieke onrust in Griekenland voor een negatieve stemming op de Japanse beurs. De Shanghai Composite in China klom daarentegen bijna 3 procent en herstelde daarmee wat van de koersduikeling van ruim 5 procent op dinsdag.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag gemengd. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de min op 17.801,20 punten. De brede S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 2059,82 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot met een plus van 0,5 procent op 4766,46 punten.

Griekenland

De Europese beurzen gingen eerder op de dag flink onderuit. De vrees voor vervroegde verkiezingen in Griekenland joeg beleggers schrik aan. In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 2,1 procent op 418,43 punten. De MidKap leverde 1,3 procent in tot 633,41 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 2,2 en 2,6 procent. Op de beurs in Athene heerste een ware paniekstemming, waardoor de hoofdindex met 13 procent kelderde.

De euro noteerde woensdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,2388 dollar, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 63,15 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 66,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen