ECO10 nov '14 09:24Aangepast op 10 nov '14 09:56

Boskalis en Fugro stuwen AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs vond maandagochtend na een vlakke opening de weg omhoog.

ANP
ANP

De andere Europese effectenmarkten lieten ook een positief beeld zien. Op Beursplein 5 stonden Fugro en Boskalis in de schijnwerpers. De twee AEX-fondsen lijken de mogelijkheden tot samenwerking te gaan onderzoeken. Ook verhoogde investeringsbedrijf SHV zijn overnamebod op Nutreco.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 0,6 procent hoger op 414,06 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 606,73 punten, dankzij een forse koerswinst voor Nutreco. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent vooruit.

Fugro steeg bijna een derde in beurswaarde. Boskalis (plus 4 procent) heeft een flink belang in de bodemonderzoeker genomen en wil praten over mogelijke vormen van samenwerking. Fugro liet in een reactie weten mogelijkheden te zien voor zijn divisie Subsea tot samenwerking met Boskalis. Branchegenoot SBM Offshore liftte mee en won meer dan 2 procent.

Nutreco

In de MidKap stal Nutreco de show met een koerswinst van ruim 14 procent tot 45 euro. SHV heeft zijn bod op de diervoerderproducent opgeschroefd tot 44,50 per aandeel. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Cargill ook interesse toonde om Nutreco over te nemen.

Tie Kinetix ging meer dan 14 procent onderuit. Het softwarebedrijf moet extra liquiditeit aantrekken voor het geval het bedrijf subsidies moet terugbetalen die het volgens Brussel mogelijk ten onrechte heeft ontvangen.

Carlsberg

In Kopenhagen won Carlsberg ruim 3 procent. De Deense bierbrouwer verkocht in het derde kwartaal minder bier, maar zag wel de omzet groeien. Ook handhaafde Carlsberg zijn winstverwachting voor dit jaar.

Solvay steeg in Brussel 2,8 procent. Het Belgische chemieconcern onderzoekt volgens persbureau Bloomberg de mogelijkheden voor een verkoop van een dochterbedrijf dat vezels maakt die verwerkt worden in onder meer sigarettenfilters.

De euro noteerde op 1,2471 dollar, tegen 1,2426 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 78,71 dollar. Brentolie steeg ook 0,1 procent in prijs, tot 83,50 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen