ECO12 sep '14 07:59Aangepast op 12 sep '14 08:35

'AEX opent vrijwel vlak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen nagenoeg onveranderd beginnen. De handel staat vooral in het teken van een reeks macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en de eurozone.

,,We lijken een vlak begin van de handel te krijgen. Beleggers blijven terughoudend ondanks dat ECB-president Draghi meer actie wil tegen de zwakke economie. De nieuwe Europese sancties tegen Rusland, die vandaag in werking treden, werden gisteren al verwerkt op de beurzen. Voor de rest is het wachten op de industriële productie van de eurozone en de Amerikaanse winkelverkopen'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) wil dat Europese overheden samen met de centrale bank de strijd aanbinden tegen de zwakke economie in Europa. Volgens de ECB-president, die donderdag sprak tijdens een bijeenkomst in Milaan, moeten overheden meer doen om investeringen te stimuleren om zo de economie aan te jagen en de werkloosheid te laten dalen.

Vopak

Detacheerder DPA Group en tankopslagbedrijf Vopak kondigden vrijdag aan de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal uit te stellen in verband met de nationale herdenking van de vliegramp in Oekraïne op 10 november. Oorspronkelijk zouden de bedrijven hun cijfers op die dag naar buiten brengen, maar dit wordt nu een dag later.

Verzekeraar Aegon liet donderdag weten dat het Britse dochterbedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Schotse Edinburgh, de opties bekijkt rond een eventuele Schotse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Het verplaatsen van het hoofdkantoor uit Edinburgh is echter niet aan de orde.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag een verdeeld beeld zien in navolging van de inspiratieloze handelssessie op Wall Street. De Nikkei in Tokio ging voor de vijfde dag op rij omhoog en eindigde 0,3 procent in de plus. De aanhoudende verzwakking van de Japanse yen zorgde opnieuw voor winsten onder de belangrijke Japanse exportbedrijven.

De aandelenbeurzen in New York kwamen donderdag amper van hun plaats. Een teleurstellend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt en zorgen over de nieuwe westerse sancties tegen Rusland zorgden voor terughoudendheid. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 17.049,00 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1997,45 punten en de Nasdaq won 0,1 procent tot 4591,80 punten.

Europa

De beurzen in Europa eindigden donderdag licht lager. De AEX-index in Amsterdam zakte 0,2 procent tot 418,01 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 619,97 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

De euro noteerde vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,2924 dollar, tegen 1,2939 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 92,99 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 97,94 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen