ECO8 dec '14 09:46

AEX opent met verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met verlies geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen lager. Beleggers namen wat gas terug na de stevige winsten van voor het weekeinde. Ook drukte een tegenvallende groei van de Duitse industrie op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 430,30 punten. De MidKap werkte het openingsverlies weg en klom 0,1 procent tot 641,93 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,4 procent in.

De DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent. In Duitsland bleek dat de productie in de industrie in oktober met 0,2 procent is gegroeid. Economen hadden echter gerekend op een toename met 0,4 procent.

Heineken

Grootste daler in de AEX was bierbrouwer Heineken met een min van 0,7. Pakketvervoerder TNT Express was de sterkste stijger met een plus van 1 procent.

In de MidKap ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een winst van meer dan 4 procent na een adviesverhoging door Rabobank. Aalberts Industries won 3 procent. Topman Wim Pelsma van de industrieel toeleverancier gaf in het Financieele Dagblad (FD) aan positief te zijn over de toekomst voor de onderneming.

Air France-KLM

Air France-KLM stond onderaan met een min van 2,5 procent na een adviesverlaging door Nomura. De luchtvaartcombinatie liet daarnaast weten in november 0,4 procent meer passagiers te hebben vervoerd. Bij budgetdochter Transavia was, evenals in oktober, sprake van een flinke groei met meer dan 15 procent.

In Parijs verloor Saint-Gobain ruim 3 procent. De Franse leverancier van bouwmaterialen wil een controlerend belang nemen in chemiegroep Sika voor circa 2,3 miljard euro en zijn glasverpakkingsdivisie Verallia verkopen.

De euro stond op 1,2255 dollar, tegen 1,2303 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 65,04 dollar. Brentolie zakte 1,4 procent in prijs tot 68,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen