ECO16 apr '14 08:01Aangepast op 16 apr '14 08:39

'Damrak begint met winst'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs op het Amsterdamse Damrak begint woensdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen in een poging wat te herstellen van de verliesbeurt van een dag eerder. Beleggers verwerken onder meer de kwartaalcijfers van ASML.

,,De AEX opent 2 tot 3 punten hoger en ook in de rest van Europa lijken we flink omhoog te gaan. De Europese markten kenden gisteren een beweeglijke dag door de onrust in Oekraïne, maar Wall Street wist die zorgen van zich af te schudden en uiteindelijk toch hoger te sluiten. We krijgen vandaag veel bedrijfsresultaten te verwerken. Ook komen er inflatiecijfers uit de eurozone en cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en industrie naar buiten'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

ASML opende als eerste AEX-fonds de boeken over het eerste kwartaal. De chipmachinemaker boekte in de eerste 3 maanden van dit jaar een omzet van 1,4 miljard euro en voldeed daarmee aan zijn eigen doelstelling. De nettowinst bedroeg 249 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar zijn machines de komende maanden iets lager is dan eerder gedacht.

Ziggo

Ziggo, dat wordt overgenomen door Liberty Global, bracht eveneens de resultaten naar buiten. Het kabelbedrijf leed in het eerste kwartaal een verlies van 38,4 miljoen euro, tegen een winst van 92,7 miljoen euro een jaar terug. Ziggo verwacht dat de afronding van de overname door het moederbedrijf van UPC in het derde of vierde kwartaal zal plaatsvinden.

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 3 procent in de plus. De stemming werd gesteund door de positieve omslag op Wall Street en een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie.

China

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de op één na grootste economie ter wereld in het eerste kwartaal met 7,4 procent is gegroeid. Dat is de zwakste groei in de afgelopen zes kwartalen. Het groeicijfer viel wel hoger uit dan voorzien. Economen rekenden op een groei met 7,3 procent.

Beleggers op de Amerikaanse aandelenbeurzen wisten zich dinsdag weer te herpakken en bogen de verliezen om tot bescheiden winsten. Ook de technologiefondsen gingen weer wat omhoog. Beleggers bleven zich zorgen maken over de escalerende situatie in Oekraïne, maar leken tegen het einde van de handel weer wat moed te krijgen.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 16.262,56 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,7 procent bij tot 1842,98 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq met een winst van 0,3 procent opveerde tot 4034,16 punten.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag in het rood door de militaire escalatie in Oekraïne. Ook een matig cijfer over het beleggersvertrouwen in de Duitse economie drukte de stemming. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent lager op 392,66 punten. De MidKap-index leverde 0,7 procent in tot 641,19 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,9 procent lager. De beurs in Frankfurt verloor 1,8 procent.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3827 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 103,95 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 109,29 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen