ECO5 feb '14 15:55Aangepast op 5 feb '14 16:50

Fragiel herstel op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag een fragiel herstel zien.

ANP
ANP

Zwakke detailhandelsverkopen in de eurozone en een lager dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten zorgden voor terughoudendheid onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel nagenoeg onveranderd op 383,02 punten. De MidKap ging 0,4 procent omhoog tot 629,04 punten. De beurzen in Parijs en Londen kregen er 0,1 en 0,2 procent bij. De DAX in Frankfurt leverde 0,2 procent in.

In de eurozone bleek dat de winkelverkopen in de belangrijke feestmaand december met 1,6 procent zijn gekrompen. De daling was veel sterker dan verwacht.

Werkgelegenheid

Op Wall Street noteerde de Dow-Jonesindex ruim een uur na opening 0,3 procent in de min. Volgens loonstrookverwerker ADP groeide de werkgelegenheid in het bedrijfsleven in de VS vorige maand met 175.000 banen. Marktvorsers hadden gerekend op 185.000 nieuwe banen.

,,We hebben een aantal slechte macrocijfers uit de VS gehad, maar men is er nog altijd niet uit of dat komt door het slechte winterweer of dat er echt iets structureel mis is. De Amerikaanse arbeidsdata die vrijdag verschijnen zullen mogelijk ook nog zijn verstoord door het slechte weer en het blijft dus wachten op meer duidelijkheid over de situatie in de VS'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

ING

ING was de grootste stijger in de AEX met een plus van 2,2 procent. Unibail-Rodamco stond in de onderste regionen met een verlies van ruim 2 procent. Het vastgoedbedrijf, dat dinsdag na de slotbel de resultaten naar buiten bracht, verlaagde zijn verwachtingen voor de winstgroei in de komende jaren.

Bouwbedrijf Ballast Nedam verloor meer dan 7 procent, na de aankondiging dat er nieuwe aandelen worden uitgegeven om de balans te versterken. Ballast liet daarnaast weten over 2013 een verlies te verwachten van 25 tot 30 miljoen euro en nog eens 150 banen te schrappen.

Swatch

In Zürich klom Swatch ruim 4 procent. De Zwitserse horlogemaker heeft vorig jaar bijna een vijfde meer winst geboekt, geholpen door een enorme schadevergoeding die het bedrijf ontving van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co.

De euro noteerde op 1,3530 dollar, tegen 1,3510 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 97,51 dollar per vat. Brentolie steeg 0,2 procent tot 105,97 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen