ECO10 okt '14 11:54

Beurzen diep in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten vrijdagmiddag dieper in het rood.

ANP
ANP

De sombere vooruitzichten van de wereldeconomie zorgden wereldwijd voor een verkoopgolf op de beurzen. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs dook daarbij voor het eerst sinds 18 augustus ruim onder de 400 punten.

,,De flinke koersval op Wall Street wordt doorgezet in Europa. De angst dat Europa weer in een recessie zakt na de zwakke cijfers uit Duitsland zorgt voor een zeer bewegelijke markt. Oktober is sowieso vaak een onrustige beursmaand, met grote koersschommelingen vlak voor het kwartaalcijferseizoen“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De hoofdindex van Beursplein 5 stond aan het begin van de middag 1,8 procent lager op 395,37 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 552,72 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 1,6 procent in. De DAX in Frankfurt daalde 2,2 procent. De Duitse beurs was de afgelopen 5 jaren de best presterende index in de eurozone, maar staat voor dit jaar zo’n 7 procent in de min en doet het daarmee slechter dan de rest van Europa.

Fugro

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Bodemonderzoeker Fugro had te lijden onder de sterke daling van de olieprijs en stond onderaan de AEX met een verlies van meer dan 4 procent. Op de lokale markt ontsnapte Crown van Gelder aan de negatieve teneur. Het aandeel klom ruim 22 procent na aankondiging dat investeringsmaatschappij Andlinger een bod wil uitbrengen op de papierproducent.

De Europese chipmakers stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Microchip. Infineon daalde in Frankfurt 5,7 procent en in Parijs verloor STMicroelectronics 4,8 procent. Chipmachinemaker ASML daalde in Amsterdam 3 procent.

De euro was 1,2660 dollar waard, tegen 1,2671 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. De verslechterde economische vooruitzichten drukten de olieprijs. Op de termijnmarkt in New York werd een vat Amerikaanse olie 1,4 procent goedkoper op 84,56 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 89,48 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen