ECO16 okt '14 07:55

'Voorzichtig herstel voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese graadmeters zullen een voorzichtig herstel laten zien na de scherpe koersdalingen van een dag eerder.

,,Er heerst behoorlijk wat onrust op de beurzen. Donderdag zal vooral worden gelet op de inflatiecijfers uit Europa. Door de lage groei, de dalende olieprijzen en de lage rente blijft het delfatiegevaar boven de markt hangen. Er is veel twijfel over het beleid van de ECB en er moet snel meer duidelijkheid komen over hoe de centrale bank de lage inflatie in de eurozone wil bestrijden“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Bij de bedrijven staat Air France-KLM in de schijnwerpers na het verrassende vertrek van KLM-topman Camiel Eurlings. De termijn van Eurlings liep nog tot april volgend jaar, maar de raad van commissarissen van het bedrijf zag nu al geen heil in een verlenging van zijn dienstverband.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag overwegend verliezen zien in navolging van de negatieve stemming op Wall Street en de zware koersverliezen in Europa. In Tokio noteerde de Nikkei kort voor het einde van de handelsdag 2,4 procent lager. Een stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd, zorgde voor flinke koersverliezen onder de Japanse exportbedrijven.

De beurzen op Wall Street sloten woensdag na een bijzonder onrustige handelssessie met verlies. Net als in Europa zorgden tegenvallende berichten over Amerikaanse economie aanvankelijk voor een grote uitverkoop onder beleggers. In de laatste handelsuren namen de verliezen af, mede na positieve woorden van Fed-president Janet Yellen over de kracht van de economie.

Slotstanden Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 16.141,74 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 1862,49 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 4215,32 punten. Eerder op de dag koersten de graadmeters met minnen van bijna 3 procent af op het grootste verlies sinds 2011.

Eerder op de dag zorgde de onrust op de financiële markten voor grote verliezen op de Europese beurzen. In Amsterdam ging de AEX-index 3,5 procent omlaag naar 379,69 punten en leed daarmee het grootste dagverlies sinds de donkerste dagen van de Europese schuldencrisis in november 2011. De MidKap zakte 2,5 procent tot 540,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden 2,9 procent in, terwijl het verlies in Parijs uitkwam op 3,6 procent.

De euro stond donderdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,2819 dollar, tegen 1,2780 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 80,75 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 82,97 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen