ECO14 mrt '14 18:00

Beurs Amsterdam verder omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen gaven vrijdag opnieuw terrein prijs, waarbij de Amsterdamse AEX-index voor de derde dag op rij lager sloot.

ANP
ANP

Beleggers waren voorzichtig in afwachting van het referendum op de Krim dat dit weekeinde wordt gehouden.

De AEX eindigde 0,9 procent lager op 382,65 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 652,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent. De DAX in Frankfurt hield het hoofd boven water met een plus van 0,4 procent, na de zware koersdalingen eerder deze week.

Na overleg tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische collega Lavrov bleek dat de Verenigde Staten en Rusland nog geen overeenstemming hebben bereikt over de situatie in Oekraïne. Lavrov herhaalde dat Rusland de uitkomst van het referendum op de Krim over afscheiding van Oekraïne zal erkennen en zei verder dat Rusland geen plannen heeft om het oosten van Oekraïne binnen te vallen.

Aansluiting bij Moskou

Waarnemers gaan ervan uit dat een meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zich zondag zal uitspreken voor aansluiting bij Moskou. Dit is echter zeer tegen de zin van het Westen, dat dreigt met economische sancties tegen Rusland en Russische bedrijven.

PostNL was de grootste daler in de AEX met een verlies van 5 procent. Volgens KBC heeft de postbezorger nog tijd nodig om orde op zaken te stellen. AkzoNobel was de sterkste stijger met een plus van 1,1 procent.

Imtech

Imtech leverde 1,5 procent in. De Duitse justitie heeft op tien plaatsen invallen gedaan in het kader van het onderzoek naar boekhoudfraude bij de Duitse tak van Imtech. Het bedrijf reageerde verheugd op dat bericht, dat volgens een woordvoerster aangeeft dat justitie voortvarend te werk gaat met de aangifte die Imtech eind vorig jaar deed.

Het aandeel Altice behoorde tot de uitblinkers op het Damrak. De internationaal actieve kabelexploitant werd 7,4 procent meer waard, nadat het Franse mediabedrijf Vivendi had aangegeven dat het exclusieve gesprekken aangaat met Altice over de overname van telecombedrijf SFR.

Barclays

In Londen daalde Barclays bijna 2 procent. De Britse bank is volgens zakenkrant Financial Times van plan duizenden banen te schrappen bij zijn zakenbankdivisie.

De euro was 1,3916 dollar waard, tegen 1,3907 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 98,52 dollar per vat. Brent werd 1 procent duurder op 108,44 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen