ECO22 okt '14 12:01Aangepast op 22 okt '14 13:20

ECB ontkracht berichten over bankenonderzoek

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de definitieve resultaten van zijn bankenonderzoek nog niet vastgesteld.

ANP
ANP

Berichten over de uitslagen zijn dan ook ,,zeer speculatief'', zo liet de ECB woensdag weten.

De centrale bank reageerde op een bericht van het Spaanse persbureau EFE, dat stelde dat 11 Europese banken in zes landen niet aan de eisen van de ECB voldoen. Volgens EFE gaat het om drie banken uit Griekenland, drie uit Italië, twee uit Oostenrijk en één uit Cyprus, Portugal en mogelijk ook België. Zij zouden extra kapitaal moeten ophalen om hun financiële positie te versterken.

De ECB maakt de resultaten van het balansonderzoek en de stresstest die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd zondag bekend. Pas op die dag zijn de resultaten definitief, aldus de centrale bank.

Financiële gezondheid

De ECB nam de afgelopen maanden de financiële gezondheid van de 130 grootste Europese banken onder de loep. Eerst werd daarbij bekeken of de balansen een juiste afspiegeling vormden van hun risico's en bezittingen. Daarna werden de banken aan een zware test onderworpen om te zien of ze een stevige economische crisis kunnen doorstaan.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt wist te melden dat de grote Duitse bank HSH Nordbank ongeschonden door de test is gekomen. HSH liep volgens de krant van alle onderzochte Duitse banken de grootste kans niet te slagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen