ECO31 mrt '14 16:39

Beurzen hoger in rustige handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen waren maandagmiddag positief gestemd.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan op de laatste dag van het eerste kwartaal. Een verdere afname van de inflatie in de eurozone zorgde daarnaast voor speculatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen zal nemen om het deflatiegevaar te beteugelen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 404,63 punten. De hoofdindex lijkt daarmee in de eerste 3 maanden van het jaar een kleine winst te boeken van eveneens 0,7 procent. De MidKap ging 0,2 procent vooruit tot 668,45 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent.

,,Het is een opvallend positieve dag. In Amsterdam springt ING eruit door het vooruitzicht dat de bank weer dividend gaat uitkeren. Verder kijkt men vooral uit naar wat de ECB later deze week gaat doen. De inflatie in de eurozone blijft afnemen en ECB-president Mario Draghi heeft beloofd alles te zullen doen om de prijsstabiliteit te waarborgen“, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Consumentenprijzen eurozone

In de eurozone bleek dat de consumentenprijzen in maart nog maar met 0,5 procent zijn gestegen. Daarmee zwakt de inflatie in het eurogebied steeds verder af. De inflatie in het eurogebied ligt nu al geruime tijd onder het niveau van bijna 2 procent dat wordt nagestreefd door de ECB. Mogelijk gaat de centrale bank bij de rentevergadering op donderdag maatregelen aankondigen om de dalende inflatie tegen te gaan.

ING behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 3,5 procent. De bank en verzekeraar, die maandag een beleggersdag hield, gaat na terugbetaling van de staatssteun in 2015 weer dividend uitkeren. Ook heeft het concern voor de lange termijn een aantal ambitieuze doelen gesteld.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grote winnnaar onder de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van 5,6 procent. Hekkensluiters waren elektronicaconcern Philips (min 0,9 procent) en telecombedrijf KPN (min 0,7 procent).

In Zürich stond Novartis in de belangstelling na positieve testresultaten van een nieuw hartmedicijn. Het Zwitserse farmaceutische concern gaat nu toestemming vragen om het product op de markt te brengen. Het aandeel klom bijna 4 procent.

De euro was 1,3799 dollar waard, tegen 1,3748 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 101,42 dollar. Voor Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 107,82 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen