ECO8 dec '14 16:58

Europese beurzen collectief in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen noteerden maandagmiddag collectief in de min.

ANP
ANP

Zwakke macro-economische cijfers uit Duitsland, Japan en China drukten het sentiment. Ook namen beleggers hun winsten na het stevige herstel van afgelopen vrijdag.

Zo'n drie kwartier voor de slotbel noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,6 procent lager op 428,45 punten. De MidKap stond nagenoeg vlak op 641,17 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

In Duitsland bleek dat de productie in de industrie in oktober met 0,2 procent is gegroeid, terwijl er werd gerekend op een toename met 0,4 procent. Eerder op de ochtend bleek al dat de Japanse recessie dieper is dan gevreesd. Ook viel de Chinese exportgroei tegen.

BAM

De almaar dalende olieprijzen blijven hun wissel trekken op de beurs. In de AEX stond het aandeel van bodemonderzoeker Fugro 4 procent lager. Ook dienstverlener SBM Offshore deed een stap terug (min 3 procent). Shell verloor 1,6 procent. Chemiebedrijf DSM was in de AEX de sterkste stijger met een plus van 0,2 procent.

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een winst van 5,5 procent na een adviesverhoging door KBC en een potentiële miljoenenopdracht in Ierland. Technisch diensverlener Imtech (plus 2,6 procent) profiteerde van een positief rapport van Rabobank. Air France-KLM stond onderaan met een min van 2,1 procent na een adviesverlaging door Nomura.

Euro

In Parijs verloor Saint-Gobain ruim 6 procent. De Franse leverancier van bouwmaterialen wil een controlerend belang nemen in chemiegroep Sika voor zo'n 2,3 miljard euro en zijn glasverpakkingsdivisie Verallia verkopen.

De euro stond op 1,2295 dollar, tegen 1,2303 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 63,75 dollar. Brentolie zakte 3,5 procent in prijs tot 66,66 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen