ECO8 sep '14 19:32

Dalende olieprijs weegt op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag aan het begin van de middaghandel op verlies.

EPA
EPA

Net als in Europa zette de dalende olieprijs druk op de aandelen van oliebedrijven. Verder wachten beleggers op nieuwe impulsen, die voor een vervolg op de positieve reeks van de afgelopen weken kunnen zorgen.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.097 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1999 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,1 procent in, tot 4580 punten.

De olieprijs stond maandag onder druk door zorgen over de kracht van de Amerikaanse en Chinese economie. In de VS werden vrijdag teleurstellende cijfers over de arbeidsmarkt gepresenteerd, terwijl maandag bleek dat de Chinese import in augustus voor de tweede achtereenvolgende maand is gekrompen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 1 procent tot 92,16 dollar. Brentolie was met 99,92 dollar voor het eerst sinds juni vorig jaar goedkoper dan 100 dollar per vat.

Yahoo

Olieconcern ExxonMobil stond met een min van 1,5 procent onderaan de Dow Jones. Concurrent Chevron werd 1,3 procent minder waard. De hoofdindex werd aangevoerd door Boeing. De vliegtuigbouwer won 2,6 procent, nadat Ryanair had gemeld tot 200 nieuwe Boeings te hebben besteld.

In de Nasdaq won Yahoo bijna 5 procent. Het internetbedrijf profiteerde van het nieuws dat de Chinese internetreus Alibaba met zijn beursgang in New York een bedrag tot 21,1 miljard dollar wil ophalen. Yahoo heeft een belang van ruim 22 procent in Alibaba.

Apple

Het aandeel Apple kwam nauwelijks in beweging. Het technologiebedrijf presenteert dinsdag nieuwe producten en komt dan waarschijnlijk met de nieuwe versie van de iPhone en zijn eerste smartwatch.

Beleggers reageerden positief op het vertrek van topman Mark Frissora bij autoverhuurbedrijf Hertz. Zijn positie kwam eerder dit jaar onder zware druk te staan door boekhoudfouten en een winstwaarschuwing. Het aandeel Hertz klom maandag bijna 2 procent.

Euro

Campbell Soup leverde 2,5 procent in. Het bedrijf gaf voorbeurs aan dat de omzet in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar is gestegen, maar was voorzichtig bij de prognoses voor het lopende jaar.

De euro was maandag aan het begin van de avond 1,2910 dollar waard, tegen 1,2940 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen